beeld: fotomontage van Michiel Huijsman
De tentoonstelling Van Huis Uit brengt interieurs van uiteenlopende groepen en van verschillende generaties in beeld. Van hun verhalen en huisraad maakte kunstenaar Michael McMillan een ruimtelijke installatie: een fictieve woonkamer met Marokkaanse, Indische en Surinaamse verwijzingen.
In de installatie zijn ook homevideofilms van zes families van verschillende culturele achtergrond te zien. De films zoomen in op specifiek meubilair, voorwerpen en gebruiken. Filmmakers/nieuwe mediakunstenaars Abdellatif Benfaidoul, Ahmed Farah, Selby Gildemacher, Randy Lourens, Mayura Subhedar en Wen-jie Qin monteerden van deze video’s een film in hun eigen beeld- en vertelstijl, uiteenlopend van docudrama tot video-art.
Verder is een serie statieportretten van eerste en tweede generatie migrantenfamilies te zien, gemaakt door fotografe Ting Chan. Kunstenaar Michiel Huijsman maakte voor de tentoonstelling een serie fotomontages die de gedroomde ideale woonkamers van verschillende migrantengroepen laten zien.
Van Huis Uit is ontwikkeld door Michael McMillan in samenwerking met Imagine IC. Het ontwerp van de tentoonstelling is verzorgd door Remco Swart.
Van Huis Uit
Wanneer: 5 september – 30 oktober 2008
Opening: 5 september 18.00- 20.00u met wethouder Cees van Eijk
Toegang: gratis
Waar: Stefanus – Amazonedreef 40, 3563 CB Utrecht (Overvecht)
Openingstijden: woensdag 10, 17, 24 sept en 1 okt: 14.00-17.00 uur
overige dagen: bel op 030-239 38 92 of mail naar info@kosmopolisutrecht.nl.
foto: Alief Fotografie (H. Souhail)
Het uitgangspunt voor Van Huis Uit is een onderzoek van het Meertens Instituut naar de wooncultuur van migranten en hun nakomelingen. Het project is uitgegroeid van een wetenschappelijk onderzoek over interieurs van migrantenfamilies tot een tentoonstelling met bewoners, kunstenaars en filmers. Na vertoning bij Imagine IC en de Openbare Bibliotheek en broedplaats NS16 in Tilburg, komt Van Huis Uit nu naar Utrecht.
klik hier voor het programmaboekje
Extra programma’s in Cultuurhuis Stefanus
Toegang gratis, tenzij anders vermeld
5 september 18.00 – 20.00: Opening Van Huis Uit
Wethouder Cees van Eijk opent de tentoonstelling in aanwezigheid van Michael McMillan. DJ Nadia zorgt voor dansbare tunes en Arabic flavour.
22 september 17.00 – 22.00: Bijzondere maaltijd ‘grensgevallen’
Het ASKV Steunpunt Vluchtelingen organiseert een bijzondere maaltijd met grensgevallen, politici, medewerkers van vluchtelingenorganisaties in Utrecht. Aansluitend een performance en een debat. De maaltijd is een onderdeel van de ‘Buscampagne: Pardon voor Grensgevallen’ die van 22 t/m 25 september door het land reist. Grensgevallen zijn mensen die vanwege onderbroken verblijf geen pardonstatus hebben gekregen. Zie ook www.grensgevallen.com
11 oktober 11.00 – 17.00: VER-MAAK
Kom langs met spullen die toe zijn aan een nieuw jasje en laat ze GRATIS door getalenteerde buurtbewoners en kunstenaars VER-MAKEN. Een leeg fotolijstje krijg je terug met een kunstwerkje en je functionele rollator wordt opeens een feestbeest op wielen.
zie ook: www.ver-maak.nl
12 oktober 14.00 – 18.00: Raj Mohan samen met bewoners uit Overvecht
Drie Nederlanders uit een andere cultuur die wonen in Overvecht geven aan het publiek een kijkje in de eigen cultuur aan de hand van een persoonlijk verhaal. De verteller/vertelster wordt muzikaal begeleid en er wordt een gedicht voorgedragen of gezongen uit die cultuur.
Raj Mohan: voordracht en zang; Lourens van Haaften: gitaar en geluidsdecor
23 oktober 19.00 – 23.00: ZAP-U: ‘Kunst als bindmiddel’ en de Burenwinkel
ZAP-U is een multidisciplinair podium waar kunstenaars en ontwerpers in 5 minuten hun werk onder de aandacht brengen. Invalshoek voor deze avond is ‘Kunst als bindmiddel’ – kan kunst een bijdrage leveren aan de sociale cohesie in een buurt of is dit een illusie? Presentatie: Leon Giesen. Concept en organisatie: Centrum Beeldende Kunst Utrecht. Toegang: € 7,-
De Burenwinkel is een rijdende winkel, gevuld met producten speciaal ontworpen voor allerhande burensituaties, van een burenmat tot burenkoekjes én het burenbiertje. De producten zijn ontworpen door ontwerpers, kunstenaars en andere buren. Het CBKU heeft samen met de Burenwinkel / Kosmopolis een Masterclass Burenproducten georganiseerd met bewonersgroepen uit multiculturele wijken om tot burenproducten te komen die een interculturele taal spreken. De resultaten van deze Masterclass worden op deze avond gepresenteerd en zullen nog te zien zijn t/m 30 oktober. De Burenwinkel staat deze avond naast de Stefanus en is open voor publiek. http://www.burenwinkel.nl/
28 oktober 19.00 – 23.00: Let’s Make Love
Vanavond staat liefde uit gemengde koppels centraal: de voor(oor)delen, de nadelen, verwachtingen en mooie verhalen. “Wij nemen waar dat er veel relaties tussen verschillende culturen worden aangegaan en dat die het vaak prima doen.” Gespreksleider: Frenk van der Linden. Zie ook: http://www.letsmakelove.nl/
30 oktober 17.00 – 21.00: afsluiting Van Huis Uit
Van Huis Uit wordt feestelijk afgesloten met een divers programma waarbij maker en bedenker Michael McMillan en wethouder Rinda den Besten aanwezig zullen zijn.
Roots & Borders met de theatervoorstelling MoerStaal
Roots & Borders, onder artistieke leiding van Sevil Aydin, heeft zich laten inspireren door de persoonlijke verhalen van de Demka-migranten. Resultaat is de spannende multidisciplinaire productie MoerStaal. Voor de voorstelling werkt Sevil samen met het Utrechtse hiphopcollectief Habek, dat zich inzet om hiphop op een hoger plan te tillen. Op theatrale en muzikale wijze vertellen de drie jonge Habek-rappers Jay, Polski en Hazjir, in ‘urban monologen’ een verhaal over de bijzondere Demka-periode. De jongens verplaatsten zich in de wereld van de migranten en doen hun persoonlijke verhalen herleven. De doorgewinterde MC Pax en MC PerC van Habek en DJ Bink begeleiden hen hierbij.
Presentaties van:
– de 6 genomineerde kijkdozen van de kijkdozen-wedstrijd ‘Droomkamer in Overvecht’
– de producten van de Masterclass Burenproducten van het CBKU
– de VER-MAAK-TE spullen
Ook staat de mobiele tent van El HEMA naast de Stefanus. De Arabische versie van het oer-Nederlandse warenhuis HEMA, ontwikkeld door de Amsterdamse culturele instelling Mediamatic, is een tentoonstelling/winkel van leuke verrassende en soms provocerende ontwerpen.
Kijkdozenproject Bibliotheek Overvecht
Droomkamer in Overvecht’ is een kijkdoos-project voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Vanaf 3 september kunnen kinderen bij de bibliotheek een kijkdoos + instructie ophalen. De dozen moeten voor 21 september ingeleverd worden waarop een een jury, waaronder Michael Mc Millan, de dozen zal beoordelen. Een selectie van 6 dozen wordt tentoongesteld in de bibliotheek. Op 29 november, tijdens de opening van de Cultuurspot in bibliotheek Overvecht, wordt de winnaar bekend gemaakt.
Tentoonstelling ‘De Herinnering’
Tijdens Van Huis Uit gaat in Bibliotheek Overvecht de tentoonstelling ‘De Herinnering’ in reprise: 15 portretten gemaakt door fotograaf Onno Nugteren. Hij fotografeerde Marokkaanse Utrechters met een speciaal voorwerp dat hun herinnering aan Marokko symboliseert in de hand. De tentoonstelling was in 2005 te zien bij Kunstuitleen Utrecht.
Hou de website in de gaten voor het laatste nieuws rondom de extra programma’s.
Bereikbaarheid Stefanus
Bereikbaarheid met openbaar vervoer
Vanaf station Utrecht Centraal, GVU bus 6, halte Amazonedreef, de bus stopt voor de deur.
Vanaf station Overvecht GVU bus 30 (richting ziekenhuis Overvecht), halte Kaap Hoorndreef, uitstappen en met de weg mee lopen, rechts Amazonedreef inslaan, na 200 meter staat rechts de Stefanus.
Bereikbaarheid met auto
Routes zijn te vinden via www.routenet.nl/ of via www.anwb.nl/
Er is (beperkt) gratis parkeergelegenheid
Mede mogelijk gemaakt door ZIMIHC en Kosmopolis Utrecht.
Voor meer informatie zie www.thefrontroom.org
met dank aan: