Het afro kapsel is weer hip

‘Een prachtig kroeshaar kapsel, waar dan ook, is voor mij het meest inspirerende wat er is.’ Dit statement van de uit Suriname afkomstige Mireille Liong-a-Kong verwoordt perfect over het hoe, wat en waarom van het hebben van kroeshaar. Zij heeft zelf kroeshaar en onderhoudt de website kroeshaar.com met ruim 7.000 leden.

Liong-a-Kong vindt het jammer dat er nog steeds vaak een stempel op het hebben van kroeshaar wordt gedrukt. Bijvoorbeeld als je met een afro of dreadkapsel naar een sollicitatie gesprek gaat en afgewezen wordt omdat je haar er niet verzorgd uitziet. 

Mireille Liong-a-Kong

In het boek Kroeshaar (2003) beschrijft Liong-a-Kong vanuit eigen ervaring de mogelijkheden van kroeshaar. De allereerste uitgave was binnen twee maanden uitverkocht. Ze begint met de definitie van wat kroeshaar is en de eigenschappen hiervan. Daarna volgt uitleg over de basisverzorging en hoe eventuele problemen te voorkomen respectievelijk op te lossen.

Burgemeester op kappersstoel
Op zondag 26 juni kon je op Wereldfeest in het Utrechtse Julianapark je haar (gratis) onder handen laten nemen door één van de black hair-kappers. Ook burgemeester Aleid Wolfsen ging even in de kappersstoel zitten, echter zonder geknipt te worden. Hij ging in gesprek met kunstenaar en filmmaker Quinsy Gario. Diens doel was om zoveel mogelijk persoonlijke verhalen te verzamelen.

Volgens Gario krijgen mensen met zwart krullend haar vaak te horen dat ze afwijkend haar hebben ’Ik wil weten hoe ze in de samenleving staan en wat voor effect hun haarervaringen hebben op de indeling van hun leven in Nederland.’ Voor de foto’s van het black hair-project op het Wereldfeest kun je op de Facebookpagina van Kosmopolis Utrecht terecht.

De Surinaamse stichting Tori Oso Utrecht organiseerde in september 2010 ‘It’s all about hair’. Een gevarieerd programma rondom de ‘wereld’ van kroes, krullend en mixed hair. De aanpak van dit type haar vergt over het algemeen speciale aandacht, waar nog niet iedereen bekend mee is. Het evenement was bedoeld om bezoekers te informeren over de verzorging van kroes, krullend en mixed hair, maar ook over een stukje bewustwording in relatie tot het haar.

Iedereen met kroeshaar kent het dilemma: hoe verzorg je je haar op de juiste manier? Janine van Throo is oprichtster en  eigenaresse van Sisay International. De webshop  uit Almere is uitgegroeid tot een compleet concept op het gebied van haarwellness en total wellbeing. Consultant Van Troo geeft speciale workshops over Hair Welness met handige tips en vooral informatie (Zie hiervoor haar website en een reportage bij MTNL (2009).

Kapsel als fashionstatement
Veel mensen met kroeshaar hebben de gewoonte om hun haar te relaxen of straighten. Maar een afrokapsel of dreadlocks kan/kunnen ook mooi zijn. Veel vrouwen laten hun kroeshaar chemisch behandelen, waardoor het steil wordt. Maar de laatste jaren is dit aan het veranderen.

In de black hair salon

Zelfs de Amerikaanse Sesamstraat bracht een ode aan natuurlijk haar. Met de nieuwe video, genaamd ‘I Love My Hair’ willen ze bereiken dat donkere meisjes hun kroeshaar meer accepteren. Het zorgeloze liedje lijkt een ode aan kroeshaar, maar geeft ook aan dat er veel veranderd is op het gebied van donkere schoonheid. Zie de video over kroeshaar als statement bij RNW.

Icif Coelingh

Extra links:

# Interview met Mireille Liong-a-Kong en debat ‘Natuurlijk Kroes’ tijdens Women Inc op 7 november 2009 in Amsterdam.

Lees hier: Mireille Liong A Kong – Going Natural: How to Fall in Love with Nappy Hair. 2004.

# Lees hierTulani KinardNo Lye. The african american women’s guide to natural hair care. 1997.

#Aniek Smit schreef het boek ‘Mijn vader had een Afro!‘. Zij verbleef 1,5 jaar in de Rotterdamse Afrikaanderwijk (met een percentage allochtonen van meer dan 80 procent)en laat zien dat er ten onrechte problemen worden gemaakt over de manier waarop Marokkanen in Nederland zich kleden. Haar scriptie werd bekroond met de Cordaid-Multatuli Onderzoekprijs 2010.

# Op 18 januari 2009 ging de documentaire ‘Good Hair’ van de Amerikaanse komiek Chris Rock in première op het Sundance Filmfestival. Hier de trailer. De film richt zich op het haar van Afro-Amerikaanse vrouwen en de styling-industrie eromheen. In de VS is met de handel in Black Hair jaarlijks $ 9 miljard gemoeid.

Zie ook:
# Verwijzing naar Black Hair-project op website

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress