Papoea-talent

Precies vijftig jaar geleden werd Nederlands Nieuw-Guinea overgedragen aan Indonesië en vluchtte een paar honderd Papoea’s naar Nederland. In het gebied strijden Papoea’s nog steeds voor hun rechten. Niet alleen in de politiek, maar ook in de muziek laten Papoea’s hun stem horen. Dat werd duidelijk op 2 december, toen voor het eerst de talentenshow Papua’s got talent: the Dutch edition plaatsvond. De winnaar, Robinson Jouwe, zal maart 2013 optreden bij het In the Picture Festival in het Bijlmer Parktheater. Maar ook andere performers, zoals dansgroep Bionics, zijn inmiddels al door het Bijlmer Parktheater uitgenodigd.

 Door Liyen Siaw 萧丽燕
– Gastcolumnist
Papua’s got talent: the Dutch edition
Bijlmer Parktheater, 2 december 2012

Bij binnenkomst zag ik al dat het theater rijkelijk gevuld was met Papoea’s van verschillende leeftijden. Er werd veel gelachen en gepraat en ik kon duidelijk merken dat veel Papoea’s elkaar al kenden. Dat is natuurlijk het voordeel van een kleine gemeenschap. Naast Nederlandse Papoea’s waren er ook Molukse, Surinaamse en witte Nederlanders aanwezig die de talenten kwamen bewonderen.

Muzikale talenten
In de theaterzaal opende comedian Hank van Bosstraten de talentenshow waarna de zesjarige Yosina Rumajauw een spetterende aftrap gaf. Onder drumgeroffel voerde ze een ritmische dans uit met Papoease zang. Een andere zang- en danscombinatie werd verzorgd door de zusjes Gerani en Vinolia Kumi met de megahit Proud Mary van Tina Turner. Ze begonnen met een slow version en gingen over naar een uptempo versie wat erg aanstekelijk werkte. Er kwam een aantal optredens waarbij de deelnemers ervoor kozen om een piano of keyboard te combineren met zang en ieder deed het op zijn of haar eigen manier. Terwijl Mervin Redjauw en Soleman Watopa zongen over hoeveel ze van hun thuisland houden en er naar verlangden, nam Robinson Jouwe het nummer A Case of You van Joni Mitchell op zich en begeleidde de elfjarige Emiko Hanasbei met de piano haar oom Andy Korwa. Het was bijzonder om te horen dat de piano eigenlijk niet het meest gebruikte begeleidingsinstrument bij zang is, terwijl drie deelnemers hier toch voor kozen. Millie Lucassen koos voor een ander instrument, namelijk de gitaar, om haar prachtige stem te begeleiden. Als laatste bracht de urban dance crew Bionics, met  Waikuma Pentury, een optreden waarin ze verschillende dansstijlen met drama combineerden en het publiek op een goede manier in het verhaal meenamen.

De juryleden Wulan Dumatubun (choreografe en dansprogrammeur), René Kipuw (muzikant en producent) en Fako Kluiving (programmeur BPT) maakten bekend dat Robinson Jouwe door zijn unieke uitvoering van zang en piano de competitie had gewonnen, Millie Lucassen kreeg door haar krachtige stem de tweede plaats en de goede mix tussen dans en drama bezorgde Bionics de derde plaats. Hoewel er maar drie winnaars zijn, gaf de jury de talentvolle Yosina een speciale vermelding. De keuze van Robinson voor het moeilijke nummer van Joni Mitchell werd door de jury hooggeprezen. ‘Toen ik dit nummer hoorde, wist ik gewoon dat ik het wilde spelen’, zegt Robinson. ‘Ik vind het echt gaaf dat ik gewonnen heb.’ De talentenshow geeft hem een extra boost om meer met muziek te doen.

Sfeervolle middag
Hank zorgde als presentator tussen de optredens door voor luchtige momenten door humor te gebruiken en hij wist goed het publiek en de artiesten erbij te betrekken. Het publiek kon ook hun kennis over Papua testen in een Papoea-quiz en meezingen met Papoea-liedjes gezongen door Decky Rumajauw. De bijzondere talentenshow was georganiseerd door Kosmopolis Utrecht, het Bijlmer Parktheather en Platform 50 jaar Papua’s in Nederland. Ik kon zien dat er een goede sfeer heerste en dat de steun van familie en vrienden erg groot was. Deze uitstraling was zeker voelbaar in de grote zaal. De verschillende optredens laten zien dat de Papoea’s op muzikaal gebied veel in hun mars hebben en dat ze hiermee ook hun stem kunnen laten horen.

Zie ook:
# Column: Talkshow Papoea’s

# Papua’s got talent: the Dutch edition | 2 december
# fotoreportage Papua’s got talent (Facebook)

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress