Pinas in Utrecht oktober-programma | oktober

Activiteiten oktober/november
vouwenIn oktober en november vinden er workshops plaats op scholen in Overvecht rondom de slavernijgeschiedenis en de Marron-cultuur. Op de praktijk-school Kranenburg gaan de scholieren flessen binden, Apinti-drummen onder leiding van Clide Essenboom van Taste 4 All en Anisa-vouwen (de gesteven hoofddoek uit Suriname) met Jane Stewart van JaneSS. Ook op het Trajectum-college en de Pouwerschool vinden workshops plaats.

flessen_inpakkenBasisschool De Schakel doet op 3 november een presentatie van de Faaka Tiki-palen op hun school. Een aantal palen gaat naar de Cleophasschool en een aantal blijft bij de Pouwerschool staan.
De overige totempalen en de Afaka-tekens worden eind 2012 naar Suriname verscheept en krijgen een permanente plek in het Marowijne Art Park in Moengo, Suriname. Op deze wijze wordt een permanente culturele band tussen Moengo en Overvecht gesmeed.
De solo-expositie ‘Maroon Culture Relocated’  in Galerie SANAA is nog te zien t/m 20 oktober.

Terugblik september

Marcel Pinas gaf tussen 8 en 28 september aan meer dan 650 leerlingen in Overvecht workshops. Met het beschilderen en versieren van totempalen, Faaka Tiki, het binden van flessen, Kibii Wi Koni, en het bespreken van de geschiedenis en huidige positie van de Marrons leerden honderden scholieren iets over de Marron-cultuur en konden zij zelf aan de slag met het maken van een gezamenlijk kunstwerk.
De Faaka Tiki-totempalen staan in Marron-dorpen* in Suriname als uiting van respect en zijn bij ziekte of overlijden van dorpsgenoten de plek om offers aan de voorouders te brengen. Kibii Wi Koni, het binden van flessen, staat voor het bewaren van natuurlijke medicijnen van planten uit het bos en wijst op de medicinale kennis van de Marrons. Met zijn universele boodschap Kibri a kulturu (behoud de cultuur) spoorde Pinas de scholieren van verschillende culturele achtergronden aan om trots te zijn op hun eigen cultuur. Diverse muzikanten en kenners van de Marron-cultuur gaven aanvullende workshops.

De workshops vonden plaats op de Pouwerschool,  ISK, het Trajectum College, Basisschool De Schakel, Cleophasschool, De Brede School, Kranenburg en met leerlingen van het Ubbo Emmius uit Veendam, Groningen.

Samenwerkingspartners bij dit project zijn: Galerie SANAA, HIK ontwerpers, Pouwerschool, Kranenburg, Trajectum college, De Schakel, Cleophas, De Brede School, en Ubbo Emmius Veendam. Met dank aan de gemeente Utrecht.

Een selectie uit de media-aandacht voor Marcel Pinas.
ex-Ponto Magazine meldt de komst van Pinas (agenda, 24 augustus 2012)
Info-Utrecht: Pinas komt werken in Utrecht (24 augustus 2012)
StarNieuws (Suriname): Marcel Pinas maand in Utrecht (30 augustus 2012)
Radioverslag: FunX bezocht workshop Marcel Pinas (7 september 2012)
Reportage Waterkant.net Onthaal in Overvecht (9 september 2012)
Obsession Magazine (Sur) plaatst bericht Dichtbij.nl (20 september 2012)
Beeldverslag van komst leerlingen uit verre Veendam (24 september 2012)
De Ware Tijd (Sur) bericht over sieradenlijn Pinas (1 oktober 2012)

Marcel Pinas is een Marron, een nakomeling van ontsnapte Afrikaanse slaven in Suriname. De Marron-samenlevingen in de Surinaamse bossen worden vaak het best bewaarde stukjes Afrika buiten Afrika genoemd en zijn in vergelijking met de kustgebieden economisch achtergesteld. In zijn werk tracht Pinas zijn cultuur te behouden, mede door het gebruik van de 56 tekens van het Afaka-schrift. Dit schrift werd speciaal voor de Marron-samenlevingen ontwikkeld en is een symbool voor hun cultuur.

Klik voor de website van Marcel Pinas hier.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress