Lâle Overvecht

Het evenement Lâle Overvecht viert de vierhonderdste verjaardag van de diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije met meerdere culturele activiteiten, in navolging van het succes van de voorgaande editie afgelopen september in de wijk Lombok. Kosmopolis Utrecht organiseert het evenement in samenwerking met meerdere winkeliers uit Overvecht. Het Winkelcentrum Overvecht is op drie data in oktober, november en december het toneel voor meerdere culturele activiteiten.

Door: Paul Ruiter
– HU-student, gastcolumnist
Lâle Overvecht – 27 okt/2 nov/14 dec 2012

“We hebben ervoor gekozen een laagdrempelig programma te hanteren, zodat het echt bij de mensen blijft”, zegt Liseke van den Broek van Kosmopolis Utrecht. Zo zal er onder meer een toneelstuk door theatergroep STUT worden opgevoerd over de 400-jarige band tussen Nederland en Turkije in vogelvlucht, onder leiding van de Turkse Overvechter Güner Güven, en zal Radio Fun X DJ Serkan Soytekin op 2 november een Turkse quiz- en filmavond presenteren in Eetcafé Neven. Ook zal Kemalettin Colak, eigenaar van Neven, in samenwerking met Kosmopolis Utrecht een culinaire cross over-avond organiseren, waarbij  de keukens van beide landen elkaar zullen ontmoeten. “Ik wil er nog niet te veel over prijsgeven, maar het wordt in ieder geval niet zo simpel als broodje kroket met döner kebab”, aldus Colak.

Lâle is Turks voor tulp en diezelfde bloem staat symbool voor de warme band tussen de twee landen. De tulp komt namelijk oorspronkelijk uit Turkije, maar kreeg zijn wereldwijde faam in en door Nederland. Ook de band van Overvecht met Turkije is groot, zo benadrukt Van den Broek in haar uitleg waarom de organisatie voor Overvecht koos. “In je keuze voor een wijk kijk je logischerwijs of er de juiste partners zitten en of er de locatie voor is. In Overvecht is ook gewoon een grote Turkse gemeenschap. Dat speelde ook natuurlijk mee.” Ook Colak vindt de buurt een goede plek voor een evenement als Lâle. Hij denkt dat dit alles kan helpen het slechte imago van sommige Turken te verbeteren. “Overvecht is een stadje op zich. De mensen zijn eigenzinnig, en steeds meer Turken vestigen zich hier. Steeds vaker worden slechte dingen gezegd en geschreven over ons, en met iets als Lâle Overvecht kunnen we laten zien dat daar een hele andere kant aan zit.”

Bekijk hier de flyer Lâle Overvecht
Lees ook  het artikel op de website van Kosmopolis Utrecht

Lâle Overvecht
Winkelcentrum Overvecht / Eetcafé Neven
Utrecht

Programma:
# Zaterdag 27 oktober
13.00 en 14.00 uur – Theatersketch van STUT op het C&A plein in Winkelcentrum Overvecht.
# Vrijdag 2 november, 19.00 – 22.00 uur – Cultureel programma in Eetcafé Neven, Zamenhofdreef 69, Winkelcentrum Overvecht.
# Vrijdag 14 december, avond  – Film & Food Night in Eetcafé Neven, Zamenhofdreef 69, Winkelcentrum Overvecht.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress