Symposium Gedeeld Erfgoed: theorie en praktijk gespiegeld | 20 mei

In het symposium wordt ingegaan op de sporen die de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft achtergelaten in Nederland én in de voormalige Nederlandse koloniën overzee. Onderzoekers, kunstenaars, curatoren en documentalisten lichten hun werk toe en laten aan de hand van sprekende voorbeelden zien hoe deze gedeelde geschiedenis doorwerkt en terug te zien is in de hedendaagse cultuur.

Het symposium dient als opmaat naar het vijfjarig bestaan van Kosmopolis, wat najaar 2011 plaatsvindt. Kosmopolis zal tijdens het jubileum diverse evenementen organiseren waaronder een internationale conferentie.

Recent en lopend onderzoek vormen de inspiratiebron van het symposium. In 2010 verschenen Spiegelreflex van professor Susan Legêne en Oorlogserfgoed Overzee van dr. Esther Captain en dr. Guno Jones. In beide publicaties staan de sporen centraal die het koloniale verleden in foto’s, verhalen, herinneringen en (kunst)voorwerpen hebben achtergelaten. Het zijn de beelddragers van herinneringen. Susan Legêne (VU) en Esther Captain (NIOD, UU) lichten hun onderzoek toe.

Daarnaast komt lopend onderzoek van professor Gloria Wekker (UU) en bijzonder hoogleraar Pamela Pattynama (UvA) aan bod. Zij vertellen respectievelijk over het collectief cultureel geheugen van de witte  Nederlandse psyche (Wekker) en over de waarde en zeggingskracht van koloniale fotocollecties, en hoe deze zijn verzameld, samengesteld en tentoongesteld (Pattynama).

Na elke voordracht geven twee professionals (kunstenaars, documentalisten, curatoren) een korte presentatie waarin het onderzoek van de hoofdsprekers wordt gespiegeld aan hun werk.
Sprekers zijn o.a. Annie Fletcher (Van Abbemuseum), Tessa Boerman (programma- en documentairemaker), dr. Kaori Maekawa (Sophia University, Japan/Nationaal Archief), Sara Blokland (kunstenaar), Asmara Pelupessy (curator voor Unfixed), Raj Mohan (zanger, componist), Nanneke Wigard (MuMa).

Dagvoorzitter is dr. Francio Guadeloupe (UvA).

Theatergroep VILT treedt op met de muziektheatervoorstelling Rauwe Sprookjes, een liefdevolle, humoristische voorstelling waarin de acteurs hun roots tot leven wekken. Ook is de documentaire Zwart Belicht van Tessa Boerman (producent IDTV Docs/AVRO) te zien, waarin zwarte personages in de schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders (Rubens, Rembrandt en Jordaens) worden belicht.
Deelnemers aan het symposium kunnen het Museum Maluku bezoeken, incl. een tentoonstelling met hedendaagse kunstwerken van Molukse Nederlanders (i.s.m. BTHECITY).

Datum: vrijdag 20 mei 2011 
Locatie: Museum Maluku, Kruisstraat 313, Utrecht
Inloop: 9.30 uur, toegang tot museum & tentoonstelling (speciaal op 20 mei 9.30u–18.00u open)
Symposium: 10.00 – 16.00 uur in theaterzaal, gevolgd door borrel in foyer
Voertaal: Nederlands, met enkele Engelstalige voordrachten
Toegang: € 17,50, incl. lunch (Surinaamse broodjes) of € 12,50 excl. lunch
De toegang is incl. entree museum, koffie, thee en borrel na afloop
Toegang studenten: € 10,- incl. lunch of € 5,- excl. lunch (op vertoning van collegekaart)
Reserveren (verplicht): info@kosmopolisutrecht.nl
NB: graag aangeven of u (vegetarisch) meeluncht en of u student bent.

Lees hier de bio’s van alle sprekers, en hier het programma van de dag.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress