Drie vragen aan Güner Güven, regisseur bij STUT theater

Hoe lang werk je nu bij STUT?

Güner: Ik werk nu 5 jaar bij STUT. Ik zat op de kunstacademie in Utrecht waar ik theater deed en ik was op zoek naar iets wat bij me paste. Ik heb ook ruim 5 jaar jongerenwerk gedaan en zocht naar een combinatie waarin ik die ervaring als jongerenwerker met mijn vak als theaterman kon combineren. Een docent zei toen tegen me, ga eens met STUT praten.

Je hebt echt een talent om met jongeren te werken, dat is terug te zien in
Adolewattes?, wat we tijdens de Multiple M tentoonstelling hebben kunnen zien maar ook bij Even Serieus, nee maar nu echt. Zelfs wethouder Rinda den Besten twitterde erover. Dat zijn stukken die jij geregisseerd hebt, op basis van de verhalen van deze jongeren uit Kanaleneiland en Overvecht. Wat is je geheim?

Güner:
Ik geef ze echt de ruimte om zichzelf te laten zijn en gooi de boel open. Ik creëer eerst veel ruimte om vertrouwen op te bouwen. De eerste periode dat ik met ze werk besteed ik veel aandacht aan het versterken van hun zelfvertrouwen. Ik vraag ze ook naar waar ze moeite mee hebben. Het zijn vaak jongeren die door niemand gehoord worden. Niet door de eigen familie, niet door leraren, niet door de buren en ook niet door de politie. Neem Aygül, die meespeelt in Adolewattes?. Weet je trouwens wat Aygül betekent? Het is het Turkse woord voor Maanroos! Mooi hè? Aygül was zo iemand die het gevoel had door niemand gehoord te worden. Ik heb echt twee sessies alleen maar aan haar verhaal besteed, en naar haar verhaal geluisterd. Je ziet dat haar verhaal in Adolewattes? veel mensen ontroert.

Ik heb iets met jongeren. Als ik een ruimte binnenkom met 30 jongeren, dan zie ik meteen met wie ik een klik heb. En ik weet precies hoe ik jongeren waar ik geen klik mee heb moet aanpakken. Daar heb ik een speciale methode voor.

In het nagesprek wat we deden na de opvoering tijdens Multiple M, spraken de 5 spelers uit Adolewattes? met genegenheid over je, ze noemen jou al familie. Misschien ben je wel een rolmodel voor ze?

Güner: Ik ben gewoon Güner uit Overvecht, ik ben hier opgegroeid en was vroeger echt een lastpak. Als ik nu op scholen kom in Utrecht voor de theatervoorstellingen, dan zie ik nog oude docenten van me. Dat is leuk, ik sta nu naast ze (glimlacht).

Adolewattes? en Even Serieus, nee maar nu echt worden nog op verschillende plekken in Utrecht gespeeld. Zie www.stut.nl bij speeldata. In 2012 bestaat STUT 35 jaar. Houd de site in de gaten.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress