Framer Framed – De kunstenaar als antropoloog | 12 mei

Kunstenaars zijn zich steeds meer actief gaan bezig houden met maatschappelijke vragen en maken daarbij dankbaar gebruik van methoden en begrippen ontwikkeld in bijvoorbeeld de antropologie. Het werk van kunstenaars en antropologen wordt beide gekenmerkt door een streven betekenis te geven aan de ons omringende wereld. De grens tussen kunst en antropologie vervaagt waar nieuwe samenwerkingsverbanden en kruisbestuivingen ontstaan.

In de expositie Enkeltje Schiphol bij Imagine IC portretteert Karine Versluis jongeren uit Curaçao, die voor hun vervolgopleiding naar Nederland verhuizen. Over een periode van twee jaar volgt zij de jongeren in hun dagelijks leven voor en na de oversteek. Zij kruipt in de belevingswereld van de jongeren en documenteert hun keuzes en ontwikkeling gedurende het traject van hun migratie.

Het werk van Koštana Banović bestaat uit tekeningen, performances en video. Centraal in haar werk staat het onderzoek naar de relatie tussen het Zelf en de Ander. In de experimentele documentaire Ploha (2007) onderzoekt zij de invloed die haar eigen migratiegeschiedenis heeft op de relatie met haar kinderen. Anders dan haar kinderen, groeide Banović op in Sarajevo. In een poging de afstand te overbruggen, ondernemen zij gezamenlijk een reis naar haar geboortestad.

Karine Versluis en Koštana Banović vertellen over hun kunstpraktijk en over hun positionering tussen kunst en maatschappelijke werkelijkheid. Karine Versluis gaat in gesprek met Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC en Koštana Banović met Hilde de Bruijn, curator bij Cobra en voormalig Hoofd Tentoonstellingen bij Smart Project Space. Over de (haat-liefde) praktijk van samenwerken en de interactie tussen kunst en antropologie in deze beide instellingen.

De inleiding op de avond wordt verzorgd door Eddy Appels, antropoloog, documentair filmmaker en directeur van SAVAN en het Beeld voor Beeld festival.

Avondvoorzitter is Will Tinnemans, schrijver, mediatrainer en moderator. Tinnemans schreef voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en Intermediair en realiseerde samen met Jan Banning in 2008 het boek Alledaagse Macht. Ontdekkingsreis langs ambtelijke werelden.

Datum: donderdag 12 mei 2011
Locatie: Imagine IC, Bijlmerplein 1006-1008, Amsterdam
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: gratis
reserveren aanbevolen: 020-4894866 | www.imagineic.nl
Informatie: www.framerframed.nl

Het volgende debat in de serie Framer Framed is op 29 mei a.s. in Leiden. Hou de website in de gaten voor de laatste informatie!

Framer Framed wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds BKVB, de Mondriaan Stichting en Hivos-NCDO Cultuurfonds.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress