RifTour Utrecht 2010 | 16 t/m 27 juni

Een reizende tentoonstelling door Marokko en Nederland
De RifTourbus is gevuld met herinneringen aan veertig jaar migratie: succesverhalen en avonturen verteld door gastarbeiders die terugblikken op hun eerste jaren in Nederland. Indrukwekkende oude foto’s van de eerste Marokkaanse voetbalclubs en hun wedstrijden, weemoedige liedjes over het gemis van huis en haard, verbleekte diploma’s van fabrieksarbeiders, pijnlijke herinneringen, hoop, heimwee en veel avontuur.

Zo vertelt Miloud Boustani dat het puur toeval was dat hij in Nederland terechtkwam. Voor het werk had hij Marokko niet hoeven verlaten. Boustani had een prima aanstelling in het familiebedrijf, maar hij hoorde van vrienden dat er in Duitsland meer vrijheid was. Met een vriend besloot hij naar Oostenrijk – Autriche in het Frans – te reizen om vandaar uit naar Duitsland door te gaan. Ze namen de trein van Spanje, via Frankrijk naar Utrecht. Autriche of Utrecht… ze waren zich niet bewust van het verschil.

Tijdens de tentoonstelling zijn er optredens van ud-speler en componis Karim Eharruyen, en rapper Bay-G. Zij zijn tevens de gastheren van RifTour Utrecht. De bus staat op diverse evenementen in de stad.

Op 16 juni wordt in Leidsche Rijn het officiële startsein gegeven voor RifTour Utrecht 2010. De bijeenkomst wordt voorafgegaan door de opening van de fototentoonstelling ‘Een abrikoos in mijn achtertuin’ die gemaakt is n.a.v. gelijknamige fotoboek van Bernice Siewe.

Agenda RifTour Utrecht 2010:

Datum: woensdag 16 (12.00u-20.00u) en donderdag 17 juni (10.00u-16.00u)
Event: Marokkaans festival Vleuterweide
Locatie: Cultuurcampus Vleuterweide, Leidsche Rijn

Datum: zondag 20 juni (14.00u-18.00u)
Event: ARKfestival, Kanaleneiland
Locatie: aan het water bij de Rooseveltlaan, ter hoogte van Cultuurhuis Kanaleneiland aan de Peltlaan.

Datum: vrijdag 25 (10.00u-17.00u) en zaterdag 26 juni (12.00u-19.00u)
Event: Lombok Molenpark
Locatie: parkeerplaats van J.P. Coenstraat 10

Datum:
zondag 27 juni (13.00u-21.30u)
Event: Wereldfeest Zuilen
Locatie: Julianapark, Amsterdamsestraatweg, Zuilen

RifTour Utrecht wordt gepresenteerd door Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Vrede van Utrecht / Kunst in mijn Buurt en de lokale partners Bibliotheek Utrecht, Portes, Cultuurhuis Kanaleneiland, Cultureel Netwerk de Ster, Parkschool Utrecht en Explorama.

RifTour is een project van het Museon in Den Haag, het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten in Amsterdam en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders in Utrecht.

RifTour wordt mede mogelijk gemaakt door: VSBfonds, Stichting DOEN, Mondriaanstichting, de Gemeente Den Haag en de Nederlandse ambassade in Marokko.

Kijk voor meer informatie op: www.kosmopolisutrecht.nl / www.riftour.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress