China Festival Utrecht: geslaagde opening Chinees Meisje op 31 mei

Gastvrouw Lulu Fan heet op maandag 31 mei iedereen welkom op de opening van Chinees Meisje. Met veel charme leidt Lulu de gasten zowel in het Nederlands als het Chinees door de opening heen. Er volgen een aantal korte toespraken van de organiserende partijen. Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door JingJing You op de Chinese citer. Met haar prachtige optreden, dat geheel tot zijn recht komt in de Jacobikerk, weet JingJing het hele publiek stil te krijgen. Tot groot genoegen van de aanwezigen spreekt ook de cultureel attaché van de Chinese ambassade, de heer Zhang Jinxiong. Hij spreekt zijn dankbaarheid voor de fototentoonstelling uit. Meneer Jinxiong is blij dat de zichtbaarheid van de Chinezen in Utrecht door Chinees Meisje toeneemt.

De fototentoonstelling wordt officieel geopend wanneer de heer Zhang Jinxiong de sleutel overhandigd aan de prachtig aangeklede Chinese Meisjes. Ook krijgen zij gekleurde Chinese parasols overhandigd zodat zij als een echte tourguide de gasten langs de tentoonstelling kunnen leiden.

De fototentoonstelling bestaat uit drie installaties. Samen bieden de installaties een schets van het verleden, het heden en de toekomst van Chinezen in Utrecht en in Nederland. Het Logement toont het leven van de eerste Chinezen in Utrecht vanaf de jaren ’30. De Theetuin toont 20 nieuwe groeps- en familieportretten en Het Vrouwenkabinet presenteert 15 krachtige, Chinese vrouwen.

De Chinese Meisjes nemen de gasten mee langs de installaties. Er klinken opgewonden geluiden van herkenbaarheid onder zowel de Chinese als de Nederlandse aanwezigen. De Chinese Meisjes zetten aan het einde van de tour een Chinees lied in. De Chinezen zingen spontaan mee en geven de opening van Chinees Meisje daarmee nog meer sfeer.

De gasten krijgen ook de gelegenheid om de theatervoorstelling Kolk te bekijken. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt. De voorstelling onder regie van Pauline van Kalkert wordt goed door het publiek ontvangen. De sfeer is intiem. Op de zolderruimte van het Volksbuurtmuseum zit je als publiek dicht op de spelers. Fei An Tjan speelt en danst door de donkere ruimte heen begeleid door Sissi Zhang Die op de pipa (Chinees snaarinstrument). Zij leidt het publiek met de pipa en haar prachtige stem door het theaterstuk heen. Samen vertellen zij een intrigerend verhaal dat gebaseerd is op een Chinees volksverhaal.

Onder het genot van diverse Chinese en Nederlandse hapjes wordt de opening afgesloten met een Chinese loterij. De opening van Chinees Meisje is een feit!

Chinees Meisje is nog te bezichtigen van
1 juni tot 22 september 2010 in het Volksbuurtmuseum en de Kamer van Koophandel.

Meer informatie: www.chinafestivalutrecht.nl

foto’s: Joop Reijngoud en Dick Goosen
verslag: Liseke van den Broek


China Festival Utrecht is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Volksbuurtmuseum Wijk C en Stichting Lai Yin.

China Festival Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds, ANWB Fonds,  KF Hein Fonds, Provincie Utrecht en Gemeente Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress