Expo ‘Paradijsvogels in de Polder’ in Bijlmer Parktheater | t/m 3 feb

De fototentoonstelling Paradijsvogels in de Polder is een productie van Kosmopolis Utrecht in samenwerking met fotografe Bodil Anaïs. De foto’s zijn een selectie uit het gelijknamige fotoboek met foto’s van Anaïs. In het boek staan 35 portretten van drie generaties Papoea’s in Nederland, inclusief 10 interviews, gemaakt door journaliste Eva Prins. Het boek is samengesteld door Nancy Jouwe.

De fototentoonstelling was in de maand mei te zien in het stadhuis van Utrecht en werd toen geopend door de Utrechtse wethouder Cultuur Frits Lintmeijer. Een digitale versie van de tentoonstelling was te zien op de Tong Tong Fair in Den Haag, het jaarlijkse Indische culturele festival (17-28 mei).

In Paradijsvogels in de Polder staan Nederlandse Papoea’s als zelfbewuste bewoners van de 21e eeuw en in al hun diversiteit centraal. De portretten stralen een bijzondere kracht uit en maken nieuwsgierig. In 2012 is het een halve eeuw geleden dat een paar honderd Papoea-gezinnen naar Nederland kwamen als politiek vluchtelingen. Dit gebeurde na de overdracht van de laatste Nederlandse kolonie in de Oost: Nederlands-Nieuw-Guinea. Hun aankomst en de bijna geruisloze integratie van inmiddels vier generaties Papoea’s is grotendeels onopgemerkt gebleven in Nederland.

Bekijk ook de website Paradijsvogels in de Polder.

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress