Kosmopolis Utrecht 2013: Afscheid en nieuwe kansen

Kosmopolis-Utrecht_colour_web1-300x208De reden is inmiddels wel bekend: we hebben geen meerjarensubsidie gekregen van de gemeente Utrecht en ontvangen per 1 januari 2013 geen (andere) subsidie meer. Ook Kosmopolis Rotterdam en Kosmopolis Den Haag, onze zusterorganisaties, hebben te maken met dezelfde realiteit.
Afscheid nemen betekent rouw en loslaten. Maar het betekent ook ruimte scheppen voor iets nieuws. Het Kosmopolis Utrecht team heeft besloten om een doorstart te maken. Een meer projectgerichte mobiele organisatie met een digitale, low budget infrastructuur. Daarmee leggen we alvast de basis voor een volgende stap in ons culturele ondernemerschap. We hebben er zin in! Hopelijk de financiers ook…

Dank aan onze partners
We kijken met veel dankbaarheid terug op de afgelopen zes jaar. We hebben in de afgelopen jaren met ruim 250 partners op verschillende locaties in de stad en de Randstad onze producties neergezet. We danken alle samenwerkingspartners waar we mee samengewerkt hebben. Kunstenaars en artistieke duizendpoten zoals Marcel Pinas, Bodil Anais, Blaxtar, Quinsy Gario, Fenmei Hu, Fidan Ekiz, Soula Notos, Bright Richards, Raj Mohan, Jecko Siompo, Hoda Hamdaoui en vele vele anderen. Belangrijke intellectuelen zoals Gloria Wekker, Pamela Pattynama, Esther Captain, Susan Legêne. Vormgevers en fotografen zoals Wiesje Korf, Anna van Kooij, Ronald Boiten en Studio Zi. Instellingen die niet alleen als locatiepartner maar vooral als inhoudelijke partner zo fijn waren om mee samen te werken: Stadsschouwburg Utrecht, Bijlmerparktheater, Bibliotheek Utrecht, ’t Hoogt, het Centraal Museum, het Aboriginal Art Museum, het Volksbuurtmuseum, Stut theater, Catherijne Convent, de Tong Tong Fair, Galerie Sanaa, de Vrede van Utrecht and the list goes on. We werkten in co-creatie met migrantennetwerken zoals Tori Oso, Lai Yin, Nice, en 50 jaar PIN, met onderzoeksburo’s met woningbouwcoöperaties, met scholen, met buurtcentra in diverse wijken. Dank allen voor jullie vertrouwen in ons en ons werk.

Terugblik op ons werk
Vanaf 2007 pionierden we in  de stad. Met producties als Mystic festival, die de artistieke poëtische kant van de islam benadrukten. Het China festival, waardoor de Chinese gemeenschap uit heel Nederland diverse culturele instellingen in Utrecht bezochten. Digitale wandelingen door verschillende buurten in de stad, die onvertelde (postkoloniale) geschiedenissen blootlegden. De Maluku-Mokro Connection, die aandacht vroeg voor het fenomeen ‘de Molukkers van toen zijn de Marokkanen van nu’.
In ons werk legden we nadruk op de link tussen maatschappij, kunst en burgerschap. In ons curatorschap combineerden we kunst en erfgoed, high & low art, en grassroots met intellectuele voeding. We creëerden een interessante culturele mix met goed geproduceerde, nieuwsgierig makende projecten waarin grootstedelijke verhalen van/voor mensen van nu een plek vonden. Onze aanpak is gestoeld op co-creatie met verschillende partijen en een stevige uitvoering. Dat vonden ook diverse media zoals Trouw, het Parool en de Leeuwarder Courant of radioprogramma’s van FunX tot Radio 2 en 5. En voor ons werk kregen we complimenten van Utrechtse programmeurs omdat we zoveel wisten te produceren met zo’n klein budget en team.
Door  het consequent uitvoeren van heldere programmalijnen bouwden we een vaste crowd  op en wisten we per project nieuwe doelgroepen te bereiken. Dat waren studenten, ambtenaren, buurtbewoners, 20-jarigen, 60-jarigen, witte en zwarte Nederlanders en alles ertussenin. En scholieren van 4 tot 20 jaar. Het publiek herkende en interesseerde zich voor ons profiel. Ook de instellingen zagen het, we werden benaderd door partijen van zeer diverse pluimage:  van het Catherijne Convent en BAK Utrecht tot RASA, zij zochten samenwerking met ons omdat zij kansen zagen hun doelgroepen te verbreden. Door culturele projecten te initiëren en co-produceren, faciliteerden we ook kennis, een onvermijdelijk en nuttig bijproduct.

2012 en verder?
talenten_2012-300x3002012 was voor Kosmopolis Utrecht een geslaagd jaar waarbij we ruim 30.000 bezoekers mochten verwelkomen op 28 locaties in Utrecht en Randstad. We werkten samen met een kleine 800 scholieren en 66 partners. Lokale, nationale en internationale pers deden daar verslag van.
We constateren dat er nog veel missie werk te verrichten is in #030 wat betreft het kennisniveau en cultureel divers aanbod. Er ontbreekt in Utrecht een gevoel van urgentie om het culturele veld op het punt van culturele diversiteit duurzaam te versterken. En dat is jammer. Ergo: niet van deze tijd.
Dit punt wordt nog eens bevestigd door het juryrapport voor het bid voor Culturele Hoofdstad 2018. Daarin staat: With regard to the “European Dimension”, the Utrecht bid repeatedly and correctly underlines that issues that are important for Utrecht are also important for Europe as a whole. However, when it comes to highlighting the cultural diversity of Europe, the Panel misses a sufficient number of project ideas that would mirror this key requirement.  Utrecht mag zich deze kritiek aantrekken. We spreken de hoop uit dat B&W, de ambtenarij en de culturele sector een steviger aanpak op dit vlak (gaan) tonen. En reden te meer vinden wij, om te werken aan een doorstart.
Blijf ons volgen.
(10 januari 2013)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress