In memoriam Icif Coelingh

Icif CoelinghAls een donderslag bij heldere hemel kwam het nieuws door begin maart: Icif is niet meer. Onze collega Icif Coelingh overleed op 1 maart jl. op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was net terug uit Gambia waar hij met zijn vrouw Niki hun huwelijksdag had gevierd.

Icif was een geliefde collega, zo eentje waar je niet kwaad op kon worden. De vele steunbetuigingen van collega organisaties, bezoekers en vrienden, bevestigen dat beeld. Een oud-collega, die op reis was in Nieuw-Zeeland en het bericht las op fb, reageerde meteen met een smsje: ‘Lieve, grote, trouwe Icif,’ schreef ze, ‘het raakt me diep.’

Sinds juli 2011 werkte hij als webredacteur bij Kosmopolis Utrecht waar hij een contstante factor was in het team. Productief, collegiaal en betrokken, dat was Icif. Hij kwam altijd naar onze events, vond het belangrijk z’n gezicht te laten zien, een praatje te maken met bezoekers, en nog wat nieuwe namen te scoren voor de digitale nieuwsbrief. Op charmante wijze ging hij de concurrentie aan met z’n collega’s, wie de meeste namen wist te scoren voor de nieuwsbrief. Zo motiveerde hij zijn teamleden en zichzelf. En hij kon zich helemaal vastbijten in een specifiek onderwerp en daarover drie uur s nachts een mailtje sturen.

Icif werd rond 2008 weer actief in het werkcircuit na een langdurig ziekbed. Hij wilde graag weer aan de slag en solliciteerde actief. Zijn achtergrond als journalist, hij werkte o.a. bij het Utrechts Nieuwsblad en de NOS, maakte dat hij een open, nieuwsgierige houding had. Omdat hij gedeeltelijk was afgekeurd kon hij slechts parttime aan de slag. Hij vond een match met zijn wensen bij stichting Papua Cultureel Erfgoed.

Deze stichting richtte zich op alle vormen van erfgoed van Papoea’s. Daar wist hij weinig tot niets van af maar dat was voor Icif juist een uitdaging. Hij maakte zich een en ander binnen korte tijd eigen en schreef ruim 30 themapagina’s over allerhande onderwerpen van Papoea-geschiedenis en -erfgoed. Nadat de stichting overging in een digitaal platform, kwam Icif bij Kosmopolis terecht, wat hij liefkozend Kosmo noemde. Daar vond hij een nieuw werkthuis.

Woensdag 13 maart jl. werd er nog een hele pagina aan hem gewijd in het Utrechts AD, inclusief grote foto. Dat had hij machtig mooi gevonden. Dag Icif, ouwe jongen. We missen je.

Namens het team van Kosmopolis Utrecht

Nancy Jouwe

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress