Expo Paradijsvogels in de Polder in stadhuis Utrecht | 2-31 mei

In deze expositie staan Nederlandse Papoea’s als zelfbewuste bewoners van de 21e eeuw en in al hun diversiteit centraal. De portretten stralen een bijzondere kracht uit en maken nieuwsgierig. Dit jaar is het een halve eeuw  geleden dat een paar honderd Papoea-gezinnen naar Nederland kwamen  als politiek vluchtelingen. Hun  aanwezigheid bleef voor de meeste Nederlanders vrijwel onopgemerkt. De Papoea’s in Nederland zijn bijna geruisloos geïntegreerd, echter zonder hun afkomst te verloochenen. 

Het idee van de expositie kwam als vanzelfsprekend voort uit het initiatief voor het unieke fotoboek Paradijsvogels in de Polder. Het boek werd uitgebracht om te herdenken dat  50 jaar geleden veel Papoea’s moesten vluchten omdat  Nederlands Nieuw-Guinea, de laatste Nederlandse kolonie in ‘de Oost’, via VN-bestuur werd overgedragen aan Indonesië. Het fotoboek is een product van de samenwerking tussen Kosmopolis Utrecht en KIT Publishers. Een eerste exemplaar van het boek wordt op 11 mei aangeboden aan wethouder Lintmeijer en aan een Papoea-oudere.
  

Eerfgoedproject
De foto’s zijn gemaakt door fotografe Bodil Anaïs die als kunstenaar betrokken was bij het erfgoed-project Linken Leggen Lombok (2009), een initiatief van Stichting Papua Cultureel Erfgoed, Museum Maluku en Kosmopolis Utrecht. Ze plaatste een oproep via social media, vroeg Papoea’s om mee te werken aan haar fotoproject en maakte 15 grote portretten van in Nederland wonende Papoea’s. Deze portretten werden voor ramen en etalages van bewoners en winkeliers van de Laan van Nieuw Guinea opgehangen. Omdat de foto’s tijdelijke objecten in de wijk waren, werd vanuit de Papoeagemeenschap verzocht om een duurzame vorm: een fotoboek. 

In het fotoboek wordt een aantal portretten begeleid door interviews, gemaakt door journaliste Eva PrinsNancy Jouwe, programmadirecteur van Kosmopolis Utrecht, stelde het fotoboek -met in totaal 35 portretten en 10 interviews- gezamenlijk met Anaïs en Prins samen.

De fototentoonstelling Paradijsvogels in de Polder reist na de presentatie in Utrecht door naar andere steden. De opening kan alleen op uitnodiging worden bijgewoond. Als u de expositie zou willen gebruiken, neem dan contact op met Kosmopolis Utrecht.

Op donderdag 31 mei zijn Bodil Anaïs en Nancy Jouwe van 15.00-18.30 uur in het stadhuis aanwezig om een rondleiding  bij de expositie te geven. Dit is uw laatste kans, kom langs!

Het fotoboek Paradijsvogels in de Polder is verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen via publishers@kit.nl en www.bol.com.

Boekgegevens 
Paradijsvogels in de Polder
Papoea’s in Nederland

Auteurs: Nancy Jouwe, Eva Prins en Bodil Anais (fotografie) 
ISBN 978 94 6022 1859
Paperback, 96 pagina’s, €17,50 
Uitgever: KIT Publishers 

Het boek is een project van Kosmopolis Utrecht en KIT Publishers, met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Utrecht.

         

 

Bodil Anaïs | Eva Prins Paradijsvogels in de Polder | Linken Leggen Lombok

 

 

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress