Danssensatie Jecko Siompo naar Nederland gehaald | 15 – 24 mei

De dansgroep met jonge dansers uit Indonesië en Papua staat onder leiding van de uit Papua afkomstige Jecko Siompo. Hij is een van de belangrijke hedendaagse dansers en choreografen in Indonesië. Jecko combineert traditionele Papoea-dansvormen met moderne dans en hiphop. In zijn voorstelling We came from the East stelt hij dat hiphop oorspronkelijk uit Papua komt. “Je hoeft me niet te geloven, maar mijn overgrootoma heeft het zelf gezegd”, zegt hij vrolijk en uitdagend. De choreograaf/danser laat zich ook inspireren door dierenbewegingen. Hij noemt die stijl: animal pop, waarbij de dansers op een rij als in een ketting bewegingen doorgeven, Langzaam veranderend, soms herkenbaar, soms niet, maar in een continue flow. Het is niet de eerste keer dat JeckoSDANCE te zien is in Europa. Jecko is al met zijn jonge dansers op vele internationale festivals en podia opgetreden, maar was met deze voorstelling nog niet in Nederland. 

De zoektocht van Jecko naar een eigen danstaal begon al op zeer jonge leeftijd in Papua, waar hij is geboren en is opgegroeid in een traditionele cultuur. Om zich meer in het dansen te bekwamen, vertrok hij naar Jakarta. Daar kwam hij in aanraking met breakdance. “Ik zag mensen op straat breakdancen en toen dacht ik: zij dansen net zoals de Papoea. Het ritme en de bewegingen hadden veel gemeen met dansen uit Papua.” In 1994 kreeg de danser een studiebeurs voor de VS en specialiseerde zich in New York in het technische aspect van de hiphop. “De beweging, het voetenwerk, het popping (robotachtige manier van dansen), de jungle-achtige sfeer, dat alles herkende ik vanuit mijn eigen traditie”. Terug in Indonesië werd Jecko vooral bekend als jurylid van het immens populaire tv-programma Let’s Dance, maar ondertussen groeide hij uit tot een internationaal erkend danser en choreograaf. 

Voorafgaand aan de voorstelling in Utrecht geeft onze programmadirecteur Nancy Jouwe een introductie. Na afloop van We came from the East draait DJ Teddy in de foyer van RASA Utrecht. 

Nieuwsbriefabonnees profiteren van € 7 korting op kaartje in Utrecht 
Er is een speciale actie voor ontvangers van de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht. Zij hebben een mail ontvangen met een code voor het optreden van JeckoSDANCE in Utrecht. De normale prijs voor een kaartje bij RASA Utrecht is € 17 maar als u uw kaarten online aanschaft, kost een kaart slechts € 10. Voor uitleg klik dan hier
Let op! Deze korting geldt alleen online. 

Lees ook: Jecko Siompo: hiphop is ontstaan in Papua 

Het Tong Tong Festival heeft JeckoSDANCE officieel uitgenodigd in samenwerking met HIVOS en Kosmopolis Utrecht & Den Haag en RASA Utrecht.

          

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress