Me, myself & my black hair

‘Wat heb je mooi dik haar’ hoor ik veel mensen over mijn haar zeggen. Als Chinees heb ik zwart, dik, stug en steil haar. Of ik er zelf blij mee ben? Nee, soms voelt mijn haar als stro en als ik het korter knip, gaat het meteen op staan. Ik heb liever dunner haar of golven erin. Ik ben echter niet de enige die verlangt naar een ander kapsel, ook anderen zijn niet tevreden over hun haarstijl en gaan het veranderen. Maar voor wie doen ze het? En wat voor waarde hechten ze aan hun haar?

Door Liyen Siaw 萧丽燕
– Gastcolumnist
  Talkshow black hair 1 april 2012

Talkshow black hair

Tijdens de Fab Visi Hair & Beauty Beurs in Den Haag verzorgde Kosmopolis Utrecht een talkshow over ‘De esthetiek en politiek van black hair’. Bij de talkshow stond een ander type zwart haar centraal, namelijk het ‘kroeshaar’ van negroïden. Zelf gebruiken ze liever de term fijne of grove krullen, want kroeshaar is een term bedacht door Nederlanders en heeft de associatie met moeilijk haar. Er werd gediscussieerd over all natural black hair en chemisch behandeld haar en de politieke belang daarvan. In het publiek zag ik veel verschillende kapsels en haarstijlen, variërend van geblondeerd, dreadlocks, gevlochten en steil haar.

Er zijn echter ook vrouwen die hun haar anders dragen, omdat dat verwacht wordt van hun werkomgeving. Geloof het of niet, naast je afkomst en je geslacht kun je ook door je haarstijl afgekeurd worden voor een baan!  ‘Het is interessant om te kijken hoe functioneel all natural versus chemisch behandeld haar is, maar het gaat er eigenlijk meer om wat jouw aannames erover zijn’, zegt beursbezoekster Daphina tegen mij.  ‘Bij sollicitatiegesprekken zullen er zeker mensen tussen zitten die na de tijd toch bedenken om hun haarstijl aan te passen.’ Maar gelukkig waren er genoeg andere vrouwen die aangaven dat ze bij hun functie gewoon hun haar blijven dragen zoals zij het willen.

Ik denk dat Chinezen niet snel afgekeurd worden op hun haarstijl, want onze haarstijl lijkt veel op dat van Europeanen. De meeste Chinezen zullen zich voornamelijk zorgen maken over de dikte en stugheid van hun haar. Velen laten daarom hun haar uitdunnen en straightenen. Jongeren doen vaak ook bruine tinten in hun haar, terwijl ouderen het weer zwart verven om hun grijze haren te bedekken. Mijn conclusie is: ‘Wat jezelf ook kiest, heb lef om je haar te dragen zoals je wilt. Het haar is deel van jezelf en het maakt je tot wie je nu bent.’

# Lees  hier meer over  de talkshow  op 1 april 2012
Artikel op website Kosmopolis Utrecht

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress