Kosmopolis Utrecht actief op Tong Tong Festival | 17 – 28 mei

Talkshow
Het fotoboek Paradijsvogels in de Polder van fotografe Bodil Anaïs wordt op 19 mei om 12.30 uur tijdens een talkshow in het Bibit-Theater op Tong Tong Fair gepresenteerd. Met korte interviews met geportretteerde Papoea’s uit het boek, muzikale intermezzo’s en filmbeelden. De talkshow wordt geleid door Nancy Jouwe (programmadirecteur Kosmopolis Utrecht). Op de Tong Tong Fair is het fotoboek verkrijgbaar bij boekhandel Van Stockum.

Fototentoonstelling
In de Grand Pasar is gedurende de gehele Tong Tong Fair van 17 t/m 28 mei de digitale fototentoonstelling Paradijsvogels in de Polder in een speciaal gebouwde ruimte te zien.
In 2012 is het 50 jaar geleden dat een paar honderd Papoea’s naar Nederland vluchtten. Dit gebeurde na de overdracht van Nederlands-Nieuw-Guinea, de laatste Nederlandse kolonie in de Oost. De Papoea’s kwamen in Nederland aan als politiek vluchtelingen. Hun aankomst en de bijna geruisloze integratie van inmiddels vier generaties Papoea’s is grotendeels onopgemerkt gebleven in Nederland. In deze expositie staan Nederlandse Papoea’s als zelfbewuste bewoners van de 21e eeuw en in al hun diversiteit centraal.
De foto’s zijn gemaakt door fotografe Bodil Anaïs die als kunstenaar betrokken was bij het erfgoed-project Linken Leggen Lombok (2009), een initiatief van Stichting Papua Cultureel Erfgoed, Museum Maluku en Kosmopolis Utrecht.
Anaïs werd geraakt door de geschiedenis van de Papoea’s en hun onzichtbaarheid en wilde hen letterlijk een gezicht geven. Ze plaatste een oproep via social media en vroeg Papoea’s om mee te werken aan haar fotoproject. Bodil maakte 15 portretten en plaatste deze op een openbare en symbolische plek: de Laan van Nieuw Guinea in Utrecht. Getroffen hierdoor verzochten diverse mensen uit de Papoeagemeenschap om een vervolg.  Bodil maakte er in 2011 een aantal nieuwe portretten bij. Beide fotoseries zijn te bewonderen in deze expositie.

Danssensatie
Jecko Siompo
 staat van 15 t/m 24 mei in Nederland. De uit Papua afkomstige  choreograaf wordt beschouwd als een internationale danssensatie. Het is voor het eerst dat Jecko en zijn tien jonge dansers de voorstelling We came from the East in Nederland uitvoeren. Jecko introduceerde als eerste de zogeheten ‘animal pop’ in de moderne dans, geïnspireerd op de dieren in de jungle van Papua. Op 21 en 22  mei geeft hij om 17.00 uur in de Bengkel-zaal in het Cultuurpaviljoen een dansworkshop in samenwerking met Kosmopolis Den Haag, theatergroep Dox en de Ill Skill Squad. Na het festival in Den Haag keert Jecko’s dansgroep terug naar Indonesië; Jecko zelf blijft een maand langer in Nederland als artist in residence bij Kosmopolis Den Haag.

Het programma van het Tong Tong Festival 2012 kunt u vinden bij het tabblad Programma’s per dag.

Zie ook:
Expo Paradijsvogels in de Polder  in stadhuis Utrecht  | 2 – 31 mei
Danssensatie Jecko Siompo naar Nederland gehaald | 15-24 mei

Het fotoboek Paradijsvogels in de Polder is op de Tong  Tong Fair te koop bij boekhandel Van  Stockum in de Grand Pasar. Het boek is ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel en te bestellen via www.bol.com.

Boekgegevens
Paradijsvogels in de Polder
Papoea’s in Nederland
Auteurs: Nancy Jouwe, Eva Prins en Bodil Anais (fotografie)
ISBN 978 94 6022 1859
Paperback, 96 pagina’s, €17,50
Uitgever: KIT Publishers

Het fotoboek is het resultaat van de samenwerking tussen Kosmopolis Utrecht en Kit Publishers. JeckoSDANCE is in Nederland op uitnodiging van het Tong Tong Festival in samenwerking met HIVOS, Kosmopolis Utrecht en Kosmopolis Den Haag.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress