Zhu Xiaolong treedt op tijdens viering Chinees Nieuwjaar

Op 22 januari 2012 zal de bekende Chinese muzikant Zhu Xiaolong optreden tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar in RASA Utrecht.  Het begin van het Jaar van de Draak betekent de start van het jaar 4709 op de Chinese kalender. Utrecht kreeg al meer dan een eeuw geleden te maken met de eerste Chinezen die zich vestigden in Wijk C. Kosmopolis Utrecht zorgde er voor dat in deze volkswijk de traditie van de Chinese nieuwjaarsviering werd hersteld.

Chinees Nieuwjaar

Zhu Xiaolong bespeelt hier de dongbala, een twee-snarige instrument uit Kazakstan.

Zhu Xiaolong was van 1998 tot 2004 gitarist van de Chinese rockband Shetou, bekend uit de underground scene. In 2002 vormde Xiaolong samen met zijn vriend Mamer  een tweede band, IZ. Beiden zijn opgegroeid in de westelijke provincie Xinjiang. De muziek van IZ is gebaseerd zich op Kazachse, Oeigoerse en Kirgizische muzikale tradities en heeft zowel de Chinese rock als de Chinese folk-muziek beïnvloed. Xiaolong vertrok in 2004 uit China en vestigde zich in het Westen.

Voor het optreden van Xiaolong heeft zich al een heel cultureel programma afgespeeld in RASA. Op het Jacobskerkhof is dan een Leeuwendans uitgevoerd en is er Chinees vuurwerk afgestoken. Aan een talkshow onder leiding van Chang Wong (bestuurslid CinemAsia) met drie beeldkunstenaars wordt deelgenomen door Yee Ling Tang (fotografe), Fenmei Hu (beeldend kunstenaar) en Yan Ting Yuen (documentairemaakster). Ian Yang, performer en onderzoeker van de Chinese cultuur, bespreekt en toont de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van Chinese muziek en geluidskunst. Verder worden workshops Chinese taal gehouden en zijn er demonstraties van Chinese knipkunst en Kung Fu. Kortom, een breed cultureel programma met werk van jongere Chinese kunstenaars dat een dynamiek toont die tegelijkertijd kan botsen met en een hommage is aan de cultuur van hun (voor)ouders.

Het Jaar van de Draak start op 23 januari 2012 om 00:00 uur


Lees ook:
Chinese knipkunst op viering Xin Nian

Het aftellen naar de viering van het Chinees Nieuwjaar op 22 januari 2012 is begonnen. Kijk op China Festival Utrecht.

 

1 reactie

  1. Jullie bedoelen zeker de dombra. Dat is een instrument die van de Oekraine tot Kazakstan is bekend. “Dongbala” is de Chinese transliteratie van de woord “dombra”.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress