Bereken hoeveel slaven er voor je werken

kinderen gedwongen tot arbeid

Hoeveel slaven werken er in de wereld voor jou? Pardon? Hoeveel dwangarbeiders zijn betrokken bij het creëren en vervaardigen van producten die jij koopt? Je kunt de gedwongen arbeid in alledaagse producten berekenen met behulp van  een nieuwe app en de website van Slavery Footprint.

Doe een ontnuchterende test en ervaar je eigen positie ten opzichte van de moderne slavernij. Je moet daarvoor elf lifestyle-vragen beantwoorden, zoals ‘Waar woon je? Wat zit er in uw medicijnkastje? Hoeveel sieraden heb je zelf? Heb je ooit betaald voor seks?’ De uitkomst is voor veel bezoekers uitermate shocking … Gemiddeld maakt een bezoeker gebruik van de diensten van 25 slaven.

Jason Dillon, de oprichter van de Slavery Footprint, definieert slaven als mensen die worden gedwongen te werken zonder loon, onder bedreiging van geweld. De Slavery Footprint app laat mensen inchecken in storefronts (vergelijkbaar met Foursquare) om bedrijven te laten weten dat zij de slavernij-vrije producten willen. De website en de app is ontwikkeld door het Fairtrade Fonds en een groot deel van de ontwikkelingskosten worden betaald door Google. De technologiegigant doneerde onlangs 11,5 miljoen dollar aan verschillende organisaties die strijden voor beëindiging van moderne slavernij van ongeveer 27 miljoen mensen in de wereld.  ‘De app maakt het ook mogelijk rechtstreeks brieven te sturen naar meer dan duizend merken met de vraag om de handel te stoppen in producten die een relatie hebben met dwangarbeid, mensenhandel en moderne slavernij.’ We willen dat de consument het gesprek begint met bedrijven’, aldus Dillon. Zijn organisatie Slavery Footprint wil mensen bewust maken van en actie ondernemen tegen mensenhandel en moderne slavernij.

Start Slavery Footprint

’Dit is een nieuwe manier om het bewustzijn over de problematiek van de moderne slavernij te creëren en consumenten mondiger te maken, aldus Luis CdeBaca, die bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken directeur is van het OMCTP, het bureau om mensenhandel te monitoren en te bestrijden. Hij noemt als belangrijkste vormen van mensenhandel: dwangarbeid, seksuele mensenhandel, gedwongen arbeid, schuldslavernij, onvrijwillige huishoudelijke slavernij, gedwongen kinderarbeid, kindsoldaten, en  kinderprostitutie. Slavernij Footprint probeert aan te tonen dat het probleem is niet meer zo zichtbaar is als in de tijd dat  geketende slaven werkten op de katoenplantages. Het is daarom de hoogste tijd om uit te rekenen hoeveel slaven door jou indirect worden uitgebuit.

Meer informatie:
– Doe hier de test: Hoeveel slaven werken er voor jou?
Artikel en video in Huffington Post
Artikel op website Against Our Will
Blog Amerikaanse minsiterie van Buitenlandse Zaken
Interactieve kaart over moderne slavernij
Het verhaal achter de barcode Free2Work, een app 
– Video CNN: gesprek met voorman Kevin Bales van Free the Slaves
– Video CNN: Google sluit zich aan bij strijd tegen slavernij

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress