Paradijsvogels in de Polder: Papoea’s in Nederland | 2 -31 mei

In Paradijsvogels in de Polder staan Nederlandse Papoea’s in al hun diversiteit centraal. De portretten stralen een bijzondere kracht uit en maken nieuwsgierig. In 2012 is het 50 jaar geleden dat een paar honderd Papoea’s na de overdracht van Nederlands-Nieuw-Guinea, de laatste Nederlandse kolonie in ‘de Oost’, naar Nederland vluchtten. Ontgoocheld bouwden zij in Nederland een bestaan op. Hun aanwezigheid bleef voor de meeste Nederlanders vrijwel onopgemerkt. Zij zijn 50 jaar later, met vier generaties Papoea’s, bijna geruisloos geïntegreerd in Nederland, zonder hun afkomst te verloochenen. 

Een aantal portretten wordt begeleid door interviews, gemaakt door journaliste Eva Prins. Hierin valt de kracht, het aanpassingsvermogen en de sterke binding van de Nederlandse Papoea’s met hun moederland op. “Ik ben trots op mijn roots – met mijn tattoo’s laat ik dat zien”, zegt Melvin Ireeuw, een van de geïnterviewden uit het boek.

Ontstaansgeschiedenis
Fotografe Bodil Anaïs maakte in 2009 voor het erfgoed-project Linken Leggen Lombok 15 grote portretten van in Nederland wonende Papoea’s. Deze portretten werden voor ramen en etalages van bewoners en winkeliers van de Laan van Nieuw Guinea opgehangen. Zo maakten de straat (Laan van Nieuw Guinea), de wijk (Lombok), de stad (Utrecht) en het land (Nederland) kennis met Nederlandse Papoea’s en hun geschiedenis. Daar de foto’s tijdelijke objecten in de wijk waren, kwam er een verzoek vanuit de betrokken Papoea’s voor een duurzame vorm voor de foto’s: een fotoboek. Nancy Jouwe, programmadirecteur van Kosmopolis Utrecht stelde in overleg met Anais en Prins dit naslagwerk samen, met 35 portretten en 10 interviews. 

Het idee van een gelijknamige fototentoonstelling vloeide als vanzelfsprekend voort uit dit initiatief. De tentoonstelling Paradijsvogels in de Polder reist na de presentatie in Utrecht door naar andere steden. De opening kan alleen op uitnodiging worden bijgewoond.

Het fotoboek Paradijsvogels in de Polder is verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen via publishers@kit.nl en www.bol.com.

Bekijk hier ook de website Paradijsvogels in de Polder.

Boekgegevens 
Paradijsvogels in de Polder
Papoea’s in Nederland

Auteurs: Nancy Jouwe, Eva Prins en Bodil Anais (fotografie) 
ISBN 978 94 6022 185
Paperback, 96 pagina’s, €17,50 
Uitgever: KIT Publishers 

Het boek is een project van Kosmopolis Utrecht en KIT Publishers, met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Utrecht.

   

Bodil Anaïs | Eva Prins | Paradijsvogels in de Polder | Linken Leggen Lombok 

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress