Ontdekking verkeerde schrijfwijze Sapoerahof

Het is opmerkelijk dat deze fout pas na acht jaar ontdekt is, laat Chrétien Breukers van de Commissie Straatnaamgeving van de Gemeente Utrecht weten. Deze commissie, onder voorzitterschap van Ed Hoeboer, komt nu met een plan om de naam te veranderen in Saparuahof. De bewoners van de hof dienen wel aan te geven of ze geen bezwaar hebben tegen de naamsverandering.

Wendy Kremer en Klaartje Snoeren van Lombox.nl hebben voor Linken Leggen Lombok een filmpje gemaakt waarin de  wijkbewoners reageren op de verkeerde schrijfwijze van de straatnaam. Klik hier voor het filmpje.

Geschiedenis Saparua

Veel van de in Nederland wonende Molukkers zijn afkomstig van het eiland Saparua. Dit eiland maakt deel uit van de Molukken, de eilandengroep in het oosten van de Indonesische archipel en ligt vlakbij het eiland Ambon. Saparua behoort tot de eilanden waar kruidnagelen werden geteeld. 

Op Saparua vond in 1817 een grote opstand plaats tegen de Nederlandse bezetting die neer werd geslagen. Op 17 mei 1817 veroverden Molukkers het fort ‘Duurstede’ op het eiland. Bij deze verovering, onder aanvoering van Thomas Matulesia, werden vrijwel alle mensen in het fort gedood, onder wie de nieuwe resident Johannes van den Berg. Alleen zijn 6-jarig zoontje overleefde de aanval. Hij werd in 1820 overgebracht naar Nederland. Tot op heden mogen zijn nazaten zich officieel “Van den Berg van Saparoea” noemen.

Matulesia werd door de bevolking als leider vereerd en kreeg de heldennaam Pattimura. In november 1817 werd het Nederlands gezag hersteld op de Molukse eilanden en Matulesia werd in het openbaar op 16 december 1817 in Fort Victoria op Ambon opgehangen. Hij is opgenomen in het pantheon van nationale helden en zijn beeltenis is op postzegels te zien. Nog elk jaar wordt op 15 mei in Indonesië de Molukse opstand tegen de Nederlandse bezetting in 1817 herdacht. Ook voor Molukkers in Nederland is Pattimura een vrijheidsheld die opkwam voor de belangen van de bevolking.

Linken Leggen Lombok
Het project Linken Leggen Lombok wil de verhalen achter de straatnamen van de Utrechtse wijk Lombok tot leven brengen. De straatnamen van deze Indische buurt verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland, een verleden dat veel mensen niet meer kennen. Linken Leggen Lombok is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, St. Papua Cultureel Erfgoed en Museum Maluku. Zie voor meer informatie: http://www.linkenleggenlombok.nl/

Zie ook het artikel in het AD/UN

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress