Verslag startbijeenkomst Eutopia Academy 11 juli jl.

Voor deze masterclass heeft Eutopia kunstenaars gevraagd een bijdrage te leveren aan het publieke debat: There is a crisis going on, where the hell is your point of view? De bijdrage van kunstenaars is hard nodig om in het publieke debat scherpzinnigheid en vernieuwing te brengen. Er is behoefte aan een ander geluid; er is behoefte aan verrassende inzichten en voorspellingen om de samenleving te inspireren.

De startbijeenkomst
De woorden ‘statement’ en ‘kunst’ lijken elkaar flink te bijten. Ook begrippen als ‘communicatie’ en ‘PR’ mogen niet zomaar in één zin met kunst genoemd worden. De kunstenaar is immers autonoom en wil niet gedwongen worden tot een uitspraak of bepaalde technieken. Tijdens deze middag blijkt echter dat wat ogenschijnlijk explosief is, op inspirerende wijze samengebracht kan worden. 

In de aula van het Centraal Museum in Utrecht heet Shervin Nekuee, onder meer mede-oprichter van Eutopia, zo’n 35 kunstenaars en andere gasten welkom. Hij onderstreept met verve het belang dat júist kunstenaars zich over de veranderende samenleving uitspreken.

Anil Ramdas

Publicist en programmamaker Anil Ramdas zet vervolgens uiteen hoe deze veranderende samenleving zich ontwikkeld heeft. Ramdas spreekt over de motivatie van migranten en over de opstelling van politici tegenover migranten en over de termen die zij bezigen. Allochtoon blijft, niet alleen in de politiek, de benaming van de persoon die geen of slecht Nederlands spreekt en de Autochtoon is een oude Nederlander die zich de tijd wil herinneren zonder allochtonen. Hiernaast plaatst Ramdas de Nieuwe Autochtoon: ieder die hier geboren is en Nederlands spreekt. Nieuwe Autochtonen zijn de toekomst en als kunstenaar moet je weten welke doelgroep je hebt.


Jonas Staal

Jonas Staal, de kunstenaar die van een door Geert Wilders aangespannen rechtszaak een performance maakte, toont de inconsequentie waarmee de Nederlandse staat met verschillende culturele minderheden omgaat en laat zien welke oordelen achter deze inconsequentheid schuil gaan. Zijn lezing roept discussie op over de autonomie van de kunstenaar.

Marieke Gelissen
Marieke Gelissen, conceptontwikkelaar van campagne bureau Ideëel+, legt tot slot uit welke concepten uit de communicatie misschien bruikbaar zijn voor de kunstenaar.
Hoe dicht liggen kunst en communicatie bij elkaar? Dat blijkt een stevig discussiepunt.
Gelissen concludeert dat kunstenaars hoe dan ook vooral gewoon hun werk moeten blijven doen.

 

Lees het hele verslag op http://www.eutopia.nl/academy/?page_id=297

De slotbijeenkomst van Eutopia Academy wordt georganiseerd door Kosmopolis Den Haag en vindt plaats op 27 september in ’t Atrium in Den Haag. Kijk voor meer informatie op www.kosmopolisdenhaag.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress