Lombok in Turkse sferen

Om te vieren dat de diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije al 400 jaar bestaat, organiseerde Kosmopolis Utrecht het culturele evenement Lâle Lombok. Dit vond op 16 september plaats bij Houtzaagmolen De Ster, gevestigd in de multiculturele wijk Lombok te Utrecht. In deze wijk zijn veel allochtone inwoners en ondernemers gevestigd, waaronder veel Turkse Utrechters. In Lombok is ook de bouw begonnen van de nieuwe Turkse moskee.

Door Liyen Siaw 萧丽燕
– Gastcolumnist
Lâle Lombok, 16 september 2012

foto: Anna van Kooij

Met stand-up comedy, muziek, een talkshow, Turkse hapjes, een wandeling naar de ULU moskee en een koffiediklezeres was er genoeg te beleven voor de bezoekers van Lâle Lombok. Het hele programma door kwam de Turkse relatie sterk naar voren. De film 50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht liet duidelijk zien hoe de Turkse inwoners van de stad steeds actiever werden in organisaties, zoals met de oprichting van de vrouwencentrum, de Turkse immigratieraad en de voorlichting over onderwijs. Ook gingen Turkse inwoners steeds hogere functies bekleden, zoals wethouder of een eigen onderneming (kapperszaak, restaurant of reisbureau).

Lombok is een kleurrijke voorbeeldwijk. Veel gebeurt in harmonie en de Lombokkers hebben alles wat ze nodig hebben,’ zegt Gulnaz Aslan (eigenaar Ana’s Kuzin). ‘Hoewel de oudere generaties veel gestreden hebben om meer rechten, lijkt het alsof de jongeren deze strijd niet voortzetten.’ Güner Güven (regisseur jong STUT) merkt juist het tegendeel op. ‘De Turkse jongeren zijn hoogopgeleid, ze hebben veel pit, ambitie en ondernemen meer. Ze gaan helaas niet de straat op om actie te voeren, maar kunnen opleidings- en beroepsgericht wel invloed uitoefenen.’ In de talkshow over de Turks-Nederlandse betrekkingen in Lombok werd voorts gesproken over politiek en de ULU Moskee. Ook Bulent Isik (gemeenteraadslid Utrecht (PvdA) Aysel Kucukdemir (werkzaam bij Rijkswaterstaat) en Yücel Aydemir (voorzitter Turkse ULU-moskee Lombok) namen aan de discussie deel.

Uit reacties van de bezoekers blijken veel buurtbewoners uit nieuwsgierigheid te zijn gekomen. Van Kosmopolis Utrecht hadden velen nog niet eerder gehoord. De 28-jarige Yasemin Karakas (werkzaam bij FGH Bank) werd door haar Nederlandse vriendin meegenomen naar de activiteit. ‘Ik vind het erg leuk en je kan merken dat er aandacht is besteed aan het programma. Jammer dat de opkomst laag is (de opkomst over de hele dag was 250 mensen-red.). Ik mis vooral de jongeren. Het is goed dat Kosmopolis Utrecht probeert om verschillende groepen bij elkaar te brengen, want dat mis ik in Utrecht nog erg.’

Bij de film/muziekquiz zag je dat de deelnemers erg betrokken waren. Het was een Turkse film- en muziekquiz en daarom waren er geen vragen met betrekking tot Nederland. Wellicht een leuk idee voor een volgende keer? De 44-jarige buurtbewoner Jan komt vaker naar de activiteiten die bij de Molen georganiseerd zijn. ‘Je ziet steeds dezelfde mensen en de meeste allochtonen blijven liever thuis.’ Ismael Loukili (24) vindt het goed dat Kosmopolis aandacht besteed aan onderwerpen die verbinding geven met verschillende culturen en ook meerdere doelgroepen aanspreken. ‘Het organiseren van dergelijke evenementen, kan verschillende culturen dichterbij elkaar brengen of bewust maken van elkaars perspectieven.’

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress