Internationale theateruitwisseling | 28 september

De artistieke uitwisseling tussen acteurs van de Turkse groep uit Istanbul, een Duitse gezelschap uit Berlijn en Nederlandse groep(en) is een afstudeerproject van de HU-studenten Rens Kool, Martijn Winkelman en David Hunneman. Kosmopolis Utrecht faciliteert het project van de HU-studenten om theatergroepen onafhankelijker van subsidie te maken. De deelnemers uit Istanbul, Berlijn en Utrecht zullen tijdens het meerdaagse programma kennis uitwisselen en kennismaken met het Nederlandse theater. Op maandag 26 september zullen ze de voorstelling ‘The Jew’ in Theater Kikker bezoeken. ‘The Jew’ is een internationaal project van de theatergroepen Dood Paard (Nederland) en Mundo Perfeito (Portugal). Het vernieuwend theater brengende Dood Paard wordt met opheffing bedreigd nu staatssecretaris Halbe Zijlstra in 2013 zo’n 200 miljoen euro op kunst en cultuur wil bezuinigen. De groep dreigt daardoor zijn subsidie van het Fonds Podiumkunsten (dat met de helft wordt gekort) mis te lopen.

Vragen die tijdens de expertmeeting centraal staan:
Hoe gaan beginnende theatergroepen en productiehuizen om met politieke besluitvorming zoals grote bezuinigingen? Laten ze het allemaal gebeuren of anticiperen zij daarop door andere financiële mogelijkheden voor de culturele sector te bekijken? En hoe gaat dit in andere Europese landen?

De expertmeeting speelt zich op dinsdag 27 september af in Houtzaagmolen De Ster. In dit rijksmonument heerst blijkbaar een creatieve sfeer want in de molen worden regelmatig culturele activiteiten gehouden. Naast de discussie over de vraag of er nieuwe manieren zijn om het voortbestaan van een theatergroep te verzekeren, vergelijken de deelnemende theatermakers ook hun verschillen en overeenkomsten en bespreken ze wat zij van elkaar kunnen leren c.q. overnemen. De uitkomsten worden per groep op een theatrale manier vormgegeven en op video vastgelegd, waarbij de regisseurs van de theatergroepen zelf de mise-en-scène bepalen. Kosmopolis Utrecht begeleidt de HU-studenten tijdens het proces van de organisatie. Cultureel Netwerk De Ster (CNS) is een van sponsoren.

Het resultaat van de expertmeeting en wellicht ook nieuwe financiële mogelijkheden voor theatergroepen worden op woensdag 28 september in molen De Ster aan het publiek gepresenteerd. De bezoekers bestaan uit jonge theatermakers, beleidsmakers, politici, fondsen, geldschieters en sponsors. Na het programma is er voor de aanwezigen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met collega’s te praten.

Presentatie uitkomst expertmeeting:
Datum:
28 september 2011
Locatie: Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3, 3531 ET Utrecht
Tijd: 20:30 – 23:00 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage welkom

Zie ook:
Informatie en foto’s voorstelling The Jew van Theatergroep Dood Paard

Mekan Artı (pdf) | AQUI: Theater Berlin 

 •  Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress