Internationale conferentie over kunst in de grote stad | 11 oktober

Kosmopolis Rotterdam, Den Haag en Utrecht organiseren een internationale conferentie met als titel Super-Diversity in Dynamic Cities, Nieuwe uitdagingen voor de cultuursector over de actieve rol die kunst en cultuur in hedendaagse Europese metropolen kan vervullen. Drie internationale denkers reflecteren op grootstedelijke ontwikkelingen, superdiverse samenlevingen en identiteitsvorming. Dit zijn prof. Michael Keith, (directeur Centre on Migration, Policy en Society, Universiteit Oxford en oprichter van de Rich Mix Cultural Foundation); dr. Francio Guadeloupe, (onderzoeker ASSR, Amsterdam School for Social Scientific Research) en prof. Raj Isar, hoogleraar Global Communications aan de American University Paris en langdurig werkzaam voor de UNESCO. In de middag volgen twee werksessies waarin curatoren, publicisten en makers praktijkvoorbeelden uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Nederland presenteren en bediscussiëren.

Onze stedelijke realiteiten veranderen. Meer dan 50% van de wereldbevolking woont in steden en het aantal groeit ieder decennium. In stedelijke conglomeraten is dan ook een toenemende variëteit aan levensvormen, culturen en activiteiten te vinden. Steeds meer mensen verschillen steeds meer van elkaar in hun levensloop en leefstijl. Met de toenemende mobiliteit van de wereldbevolking komen bewoners in de grote stad letterlijk uit alle hoeken van de wereld. “Ze brengen een nieuwe dimensie van diversiteit – superdiversiteit – mee die zich op alle vlakken manifesteert: etnisch, taalkundig, cultureel, religieus (…) Daarmee is stabiliteit als sociaal gegeven aangetast. We leven nu allemaal in omgevingen die fundamenteel onstabiel zijn, dus bijzonder veranderlijk, en waarin wij ons bestendig moeten aanpassen aan de veranderingen in de omgeving”, aldus Prof. Dr. Jan Blommaert van de Universiteit Tilburg.

Vanuit dit fenomeen superdiversiteit denken en werken steeds meer wetenschappers, programmamakers en kunstenaars. Welke invloed heeft superdiversiteit op sociale interacties, op reguleringsdrang van een natiestaat en op ideeën over identiteitsvormingen en ‘samenlevingen als stabiele omgevingen’? Tijdens de conferentie komen al deze vragen aan bod en wordt onderzocht wat de rol van kunstenaars, cultuurmakers en culturele instellingen in die complexe, superdiverse, veranderlijke stad kan zijn. Wat zijn de consequenties voor cultuurinstellingen en de kunstpraktijk? De conferentie is opgedeeld in twee delen: een ochtendsessie, die een focus heeft op analyse, onderzoek en theorie en een middagsessie met nadruk op de praktijk.

Klik hier voor een overzicht van de sprekers.

Klik hier voor het programma.

De voertaal is Engels.

De conferentie komt tot stand in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, Imagine IC, Mondriaan Stichting en het Fonds BKVB.

Datum: dinsdag 11 oktober 2011
Plaats:   Lantaren/Venster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam
Tijd:   Inloop 8.45 uur, Conferentie ochtendsessie 9.30-13.00, Lunch 13.00-14.00 uur, Werksessies (kunst & culuur of Erfgoed) 14.15-17.00 uur, Borrel vanaf 17.00 uur
Toegang: € 20,00 en € 15,00 (studenten) (incl. lunch)
Informatie: Kosmopolis Rotterdam, reserveringen@kosmopolisrotterdam.nl, 010 4177420
Inschrijven: Klik hier voor het aanmeldformulier. 

•  Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress