Interview met Pulitzer Prijs-winnares Isabel Wilkerson | 28 september

Journaliste/ documentairemaakster Babette Niemel zal prof. Isabel Wilkerson, hoogleraar journalistiek aan de Boston University, interviewen. In The Warmth of Other Suns: The Epic Story of America’s Great Migration beschrijft zij de massale migratie van nakomelingen van slaven uit het Zuiden van de Verenigde Staten naar steden in het Noorden, Midwesten en Westen. Deze belangrijkste volksverhuizing in de 20e eeuw, die wel ‘de grote migratie’ wordt genoemd, begon tijdens de Eerste Wereldoorlog (rond 1915) en duurde tot in de jaren 70 van de vorige eeuw. Voor het boek verrichtte Wilkerson bijna 15 jaar research en interviewde meer dan 1200 mensen. Ze was met name geïnteresseerd in de vraag waarom Afro-Amerikanen op zo’n grote schaal besloten om hun dorpen en boerderijen in het Zuiden te verlaten.

Wilkerson verweeft de verhalen van beroemde en onbekende zwarte Amerikanen die de reis met eigen, persoonlijke motieven maakten. Zij werden bij aankomst geconfronteerd met de uitdagingen van de Nieuwe Wereld. ‘De migranten beschikten over een speciaal soort vastbeslotenheid en vastberadenheid dat hen verschillend maakte van de achterblijvers. We leven nog steeds met de gevolgen van die migratie. Om precies te zijn, we leven met de gevolgen van de reactie op de exodus van miljoenen zwarten naar het Noorden, Midwesten en Westen’, aldus Wilkerson.

Naar aanleiding van het gesprek krijgen studenten en jonge journalisten de gelegenheid om vragen te stellen met betrekking tot nieuwe benaderingen in de journalistiek, de geschiedenis van migratie in de VS en de relatie met de Europese situatie.

Datum: woensdag 28 september 2011
Locatie: Sweelinckzaal, Drift 21, Utrecht
Tijd: 12:00 – 14:00 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis
Reserveren: gewenst via cfh@uu.nl

Meer informatie is te vinden op ons weblog.  

Zie ook:
# Videoregistratie van hele lezing
# Blog over bijenkomst met Wilkerson
#Website Isabel Wilkerson 
# Een video-interview van Isabel Wilkerson met Democracy Now (29 september 2010).
# Artikel in Time: Isabel Wilkerson on Black America’s Immigration Story over het boek (28 september 2010). 
# Artkel in Historisch Nieuwsblad: Op de vlucht voor Jom Crow (5 oktober 2011)

•  Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.
 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress