Debat
Het afgelopen decennium beleefde Nederland het hevigste debat over de islam en moslims uit zijn geschiedenis. Cultuur – in de brede zin van het woord – speelt bij actuele vraagstukken een hoofdrol. De vraag rijst of Nederland structureel aandacht moet geven aan islamitische kunst en cultuur; in de vorm van een permanente presentatie of een apart op te richten instituut naar voorbeeld van het Parijse Institut du Monde Arabe.
Ondertussen bevinden zich in de depots van de Nederlandse erfgoedinstellingen belangrijke collecties kunst uit de islamitische wereld. In de vaste opstellingen is hier weinig van terug te vinden. Deze musea worden helaas nauwelijks bezocht door Nederlanders met roots in de islamitische wereld. Wellicht vinden zij er niet wat zij zoeken?
Vragen die in het debat aan de orde komen zijn:
Moet Nederland investeren in islamitische kunst en een nieuwe nationale collectie aanleggen?
Gaat het dan om seculiere of religieuze kunst?
En voor wie is zo’n presentatie bedoeld?
Willen Nederlandse moslims wel onder de noemer islam geschaard worden?
Gasten:
Job Cohen – Burgemeester van Amsterdam
Mirjam Shatanawi – conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika, Tropenmuseum
Fouad Laroui – auteur; docent-onderzoeker Franse Taal- en Cultuur UvA; docent Arabische Cultuurkunde
Wim Pijbes – directeur, Rijksmuseum (o.v.b.)
Miriam Gazzah – wetenschapper; projectmedewerker, Limburgs Museum
Debatvoorzitter:
Chris Keulemans – directeur Tolhuistuin; oud-directeur De Balie
Datum: 26 november
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Toegang: gratis
Informatie: 020 5688 500; theaterkassa@kit.nl
Kijk voor meer informatie op www.framerframed.nl
Het volgende debat, de Koloniale Blik, is op 13 december in het Centraal Museum in Utrecht. Dit debat gaat over de historische aannames die onze blik op kunst bepalen.
Framer Framed is een debatreeks over de westerse blik op niet-westerse kunst. Wat is de rol van musea in een multiculturele en globaliserende samenleving? Kunstenaars, curatoren en wetenschappers over de grenzen van kunst.
Framer Framed is een initiatief van: AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Afrika Museum Berg en Dal, Centraal Museum, Museum Maluku, Kosmopolis Utrecht , Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden, het Tropenmuseum, en TUMULT. Deze serie komt tot stand dankzij: Mondriaan Stichting en Fonds BKVB.