Drie vragen aan muzikant Zhu Xiaolong | 10 februari

# In Utrecht liet je traditionele muziek horen. Wat is de functie van muziek in jouw leven?
‘De muziek die ik ten gehore bracht, heeft in strikte zin geen binding met Chinees Nieuwjaar en is afkomstig uit Kazachstan en van Oeigoeren uit Xinjiang, het Chinese Turkestan. In die gebieden wordt traditioneel geen Chinees Nieuwjaar gevierd. In Xinjiang grijpen de oorspronkelijke bewoners echter elk evenement aan om muziek te maken. En in de Han-cultuur is de sfeer tijdens festiviteiten het allerbelangrijkste: veel mensen, veel lawaai, veel activiteiten en natuurlijk muziek.
In mijn leven functioneert muziek als een brug. Kosmopolis Utrecht biedt mij een mogelijkheid om via muziek te communiceren en de dialoog aan te gaan. Het publiek begrijpt muziek direct als het is ontdaan van oppervlakkigheid of kunstzinnigheid. In China is rock muziek (wat ik in het verleden heb gespeeld) nog steeds een ondergrondse vorm van kunst.

# Hoe heb je de viering van het Chinees Nieuwjaar in Utrecht ervaren?
‘De combinatie van moderne en traditionele elementen weerspiegelt  wat de nieuwjaarsviering ook in China is geworden: een gelegenheid om gewoon plezier te hebben. Ik zou liever zien dat Chinezen zich meer verantwoordelijk zouden voelen voor de schoonheid van hun cultuur in plaats van te kiezen voor plezier.’

# Hoe zie je het Jaar van de Draak voor jezelf en andere Chinezen in Europa?
‘Ik hoop dat dit Jaar van de Draak me meer moed en kracht zal brengen om de confrontatie aan te gaan met mijn innerlijke droefheid over de situatie in China en de omstandigheden waarin mijn kennissen daar moeten leven. Op een meer pragmatisch niveau hoop ik dat ik in dit nieuwe jaar meer zal kunnen leren en dat ik kan genieten van mijn nieuwe leven in Europa. Ik hoop ook dat Chinezen in Europa door hun afkomst,  cultuur en situatie een nieuwe en diepere kijk op China kunnen verwerven. Ik zie ik in China zelf een aantal veranderingen ten opzichte van het verleden, vooral het bestaande beeld van de gesloten gemeenschap. Maar dat kan natuurlijk nog veel beter.’

朱小龙 Zhu Xiaolong

• Ontvang maandelijks de nieuwsbief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress