Kosmopolis Utrecht geroemd om goede werk

Het feest in de Winkel van Sinkel werd bijgewoond door een groot aantal vertegenwoordigers van diverse samenwerkingspartners in de afgelopen vijf jaar. Kosmopolis Utrecht is sinds de start in 2006 onderdeel van de Vrede van Utrecht. De kerntaak is het creëren van interculturele connecties met bewoners van Utrecht door middel van kunst- en cultuurproducties. Oud-staatssecretaris Frans Timmermans, die in 2010 bijzonder hoogleraar op de Vrede van Utrecht-leerstoel was, vatte het gedachtegoed van Kosmopolis knap samen toen hij zei: ‘jullie zetten in op het ‘gesprek met de ander’. Dat is heel goed en actueler dan ooit’.

Combinatie van programma’s
Peter de Haan noemde het bijzonder knap dat het Kosmopolis-team onder aanvoering van Nancy Jouwe inzet op de combinatie van verschillende programma’s. ‘Ze variëren van reflectief, beschouwend, academisch tot heel concreet en praktisch. Bovendien zijn de debatten, lezingen, mooie feesten en voorstellingen altijd participatief’. Vooruitkijkend memoreerde hij dat 2012 formeel het laatste jaar van Kosmopolis Utrecht is. ‘Maar er wordt gesproken over een doorgaan. Het gedachtegoed en de werkwijze van Kosmopolis is voor de stad Utrecht heel belangrijk om door te zetten, Dat mag niet verloren gaan. Ik citeerde al: dat ‘gesprek met de ander’ is zeer actueel.’

300 jaar Vrede van Utrecht
‘Kosmopolis Utrecht sluit naadloos aan bij de grond van het programma voor de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013 en Utrecht Culturele Hoofdstad in 2018, zei De Haan. ‘’Kosmopolis Utrecht gelooft in de kracht van en respect voor culturele, etnische en religieuze diversiteit, in de kracht van kunst en cultuur voor sociale duurzaamheid en in uitwisseling van kennis ten behoeve van maatschappelijke samenhang en vernieuwing. De inhoudelijke rol van Kosmopolis Utrecht in het programma van de Vrede van Utrecht is ook in 2013 belangrijk en de bouwstenen die Kosmopolis al voor Utrecht 2018 leverde, verdienen het te worden uitgewerkt en uitgevoerd’, aldus De Haan. ‘We hebben Kosmopolis ook na 2012 dus hard nodig’.

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress