Drie vragen aan Ellen Blom, zelfstandig cultureel ondernemer

Hoe kijk je terug op je tijd bij de Stadsschouwburg, heb je kunnen programmeren wat je wilde, zie je een ontwikkeling ook gezien de veranderingen in het maatschappelijk klimaat?

Ellen: "In 2001 werd ik door de schouwburg aangenomen om te programmeren voor jongeren en voor een cultureel divers publiek. Dat laatste was nieuw en betekende voor mij een zoektocht hoe we dit vorm konden geven. Daarin had ik veel vrijheid. Ik ben op zoek gegaan naar geschikt programma-aanbod, naar samenwerkingspartners om dit aanbod te produceren en te presenteren en om de brug te slaan naar nieuw publiek.
Op dit moment moet de kunst zich verantwoorden of het wel zinnig is en niet te elitair. Ik vind dat de schouwburg daarop het beste antwoord geeft met een programma dat geschikt is voor een werkelijk breed publiek, en waarin verbindingen gelegd worden tussen verschillende culturen en publieksgroepen. De afgelopen jaren waren er veel geslaagde evenementen in een hele goede sfeer. Dat is een mooie tegenhanger voor het huidige klimaat waarin alleen de problemen van de multiculturele samenleving benoemd lijken te worden."

Wat ga je nu doen?

Ellen: "Onder de naam Ellen Blom ID heb ik mijn eigen bureau opgestart, voor advies en organisatie in de podiumkunsten. Ik hoop vooral mijn kennis over internationale uitwisseling en culturele diversiteit te kunnen gebruiken. Ik heb de eerste opdrachten al achter de rug en ben nu druk bezig met de volgende."

Hoe kijk je terug op de samenwerking met Kosmopolis Utrecht?

Ellen: "Kosmopolis was voor de schouwburg één van die partners waarmee in de afgelopen jaren is samengewerkt om bijzondere programma’s te ontwikkelen. Daarbij fungeerde Kosmopolis als producent van het programma, en faciliteerde de schouwburg met ruimtes en/of geld. In 2009 is een mooi programma gepresenteerd in het kader van Internationale Vrouwendag, met vrouwen uit verschillende culturen. Afgelopen september, bij het Uitfeest, werd het Utrechtse China Festival afgesloten in de schouwburg met het Maanfeest. Dat progamma had Kosmopolis samen met Chinese verenigingen ontwikkeld. Of zulke evenementen slagen hangt voor een groot deel af van het organisatievermogen van iedereen, maar het helpt natuurlijk als mensen daarnaast enthousiast zijn en prettig om mee te werken. Kosmopolis heeft dat allemaal vind ik, dus ik kijk met groot plezier terug op de samenwerking! Ik wens jullie heel veel succes met alle volgende plannen."

Lees hier een interview van de Stadsschouwburg met Ellen Blom
www.ellenblomid.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress