Drie vragen aan beeldend kunstenaar Fenmei Hu

Reactie op Chinees Meisje in Utrecht: wat maakte de tentoonstelling in Utrecht bijzonder?

Fenmei: "Chinezen zijn al 100 jaar in Nederland. We zijn een groep onzichtbare Nederlanders geworden die niet eens als allochtoon worden gezien. De Chinese restaurants zijn daarentegen overal zichtbaar. Chinees nieuwjaar wordt ook elk jaar uitbundig gevierd. Maar zeg je Chinees, dan denk je aan Amsterdam, Den Haag of Rotterdam, maar nooit aan Utrecht. Terwijl Utrecht ook een grote stad is waar veel Chinezen wonen. Utrecht heeft zelfs in de jaren ’30 een Chinatown gehad, wie weet dit nog? Bijzonder aan de tentoonstelling Chinees meisje in Utrecht is dat dit de eerste keer is dat de Chinese gemeenschap in Utrecht letterlijk zichtbaar wordt. De gezichten van de Chinese Utrechters tonen zich eindelijk aan de buitenwereld."

Wat gebeurt er nu met de tentoonstelling?

Fenmei: "Chinees meisje is begonnen in Rotterdam in 2009. Na Utrecht is Den Haag aan de beurt en in 2011 zou Chinees meisje ook naar Amsterdam gaan. In elk stad past de tentoonstelling zich aan aan de geschiedenis en aan wat het de stad te bieden heeft. Zo gaan we Den Haag wat dieper aanpakken. Den Haag heeft op het gebied van Chinese festiviteiten ontzettend veel gehad. De Hagenezen zijn nu ook wel klaar om een stap verder te gaan in de Chinese cultuur.
Na Amsterdam in 2011 zou de tentoonstelling weer terugkeren in Rotterdam. En als het goed is gaat Chinees meisje ook naar China. De Chinezen hebben vast veel interesse in de beelden en verhalen van hun landgenoten die zijn geëmigreerd. Chinees meisje in China zou de ‘reis’ uiteindelijk rond maken."

Hoe kijk je terug op China Festival Utrecht?

Fenmei: "Het China Festival Utrecht is ontzettend geslaagd. Utrecht was toe aan dit festival, blijkt wel uit het grote aantal bezoekers. Ik heb me verbaasd over de openhartigheid van de Chinezen. Hoewel we niks weten van Utrecht en van de Chinese gemeenschap in Utrecht werden we overal met open armen ontvangen. Ik heb ook veel complimenten van Chinezen gekregen, dat ze blij waren dat er in Utrecht ook eindelijk een ‘China feest’ is. Dat het festival zo uitgebreid aangepakt is geeft de mensen het gevoel dat men de Chinese cultuur heel erg waardeert. Er is al geopperd onder de Chinezen dat er elk jaar zo’n ‘China feest’ moet komen. Ik heb zelf weer veel mogen leren in dit project. Ik heb ervan genoten, en na een lang traject van besprekingen en voorbereidingen is het het allemaal waard geweest."


Chinees Meisje
 is begonnen aan haar tweede deel van de reis. De voorbereidingen voor Chinees Meisje Den Haag zijn in volle gang. Hiervoor is Fenmei Hu in Italië geweest, samen met de andere makers van de tentoonstelling, Linda Malherbe en Joop Reijngoud. Fenmei heeft een blog bijgehouden waarin de voorbereidingen, de ontmoetingen en verhalen te lezen zijn. Dit is allemaal te zien op www.chineesmeisje.nl. Of kijk op www.fenmei.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress