videoverslag Framer Framed

Cultural Heritage and Shared Knowledge
bijeenkomst over zelfrepresentatie en cultureel erfgoed
De definitie en het gebruik van cultureel erfgoed is politiek beladen. Tot vrij recent verwees het begrip erfgoed naar gebouwen, monumenten en fysieke museumcollecties. Kritiek op dit concept van erfgoed – vaak afkomstig uit ‘niet-westerse’ landen – onderstreept de waarde van immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed bestaat uit minder tastbare bronnen en tradities zoals verhalen, feesten, liederen en dans. In 2003 erkende Unesco het belang van immaterieel erfgoed als bron van culturele diversiteit en als een waarborg voor duurzame ontwikkeling. De verbreding van de erfgoedcanon vraagt om nieuwe strategieën die lokale gemeenschappen betrekken bij het definiëren, beheren en representeren van hun eigen erfgoed. Tijdens deze bijeenkomst van Framer Framed zijn in de zaal en via een live video-verbinding verschillende internationale initiatieven ingegaan op mogelijke strategieën.

Bekijk hier het verslag:

http://vimeo.com/17519542

http://vimeo.com/17400127


Gasten waren:
Teresa Morales
– National Union of Community Museum, Mexico;
Patricia Belli – Oprichter en directeur van EspIRA, Nicaragua;
Jagath Weerasinghe – Voorzitter van het Theertha International Arts Collective, Sri Lanka;
Ziva Domingos – Curator bij het Nacional do Património Cultural, Angola;
Ciema Silva de Melo – Coordinator van het Museu do Homem do Nordeste, Brazil;
Silvia Karolina Acuña Aviles – Curator bij het Solentiname Museum, Nicaragua

Dit debat is tot stand gekomen in samenwerking met Arts Collaboratory en de Reinwardt Academie en vormt een onderdeel van de reeks Framer Framed, waarbij de westerse blik op niet-westerse kunst ter discussie staat. Migratie en de mondialisering van kunst confronteren ons dagelijks met andere vormen van expressie. Centraal in de debatreeks staat de vraag of het vanuit westers perspectief mogelijk is niet-westerse kunst op haar eigen waarde te beoordelen.

De serie Framer Framed gaat verder in 2011 met nieuwe partners. Hou de website in de gaten! www.framerframed.nl


Framer Framed is een initiatief van:
Tropenmuseum, Centraal Museum, Stedelijk Museum De Lakenhal, Debatcentrum Tumult, Kosmopolis Utrecht, Afrika Museum, Museum Maluku, AAMU – museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Instituto Buena Bista

Framer Framed is mogelijk gemaakt dankzij de Mondriaan Stichting, Fonds BKVB en het Hivos-NCDO Cultuurfonds.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress