CinemAsia vertoont film op Chinees nieuwjaarsfeest

CinemAsia vertoont op 22 januari 2012 bij de viering van het Chinees Nieuwjaar in Utrecht een documentaire van de Chinese regisseur Cui Zi’En. De nieuwe samenwerkingspartner van Kosmopolis Utrecht zal in de studio van RASA Utrecht een filmprogramma verzorgen en de film inleiden.

Beeld uit documentaire

Tijdens het Chinese nieuwjaarsfeest wordt de 60 minuten durende documentaire Queer China, ‘Comrade’ China van regisseur Cui Zi’En uit 2009 vertoond. De film bespreekt en vat de ontwikkelingen rondom homoseksualiteit in het China van de laatste dertig jaar samen. Dertig prominente figuren uit de LGBT-gemeenschap (Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender) worden geïnterviewd en delen hun ervaringen in de veranderingen van percepties en leefwijzen omtrent homoseksualiteit. De film snijdt onzichbare onderwerpen aan en doorbreekt taboes, iets wat Kosmopolis Utrecht ook nastreeft.

CinemaAsia werd in 2003 opgericht om het filmfestival met de gelijknamige naam te kunnen organiseren. Het initiatief voor de vorming van de Stichting Cinema Asia vloeide voort uit het Queer & Asian-filmfestival dat regisseuse Doris Yeung samen met Petra van Dongen in 2003 met succes in Filmhuis Cavia in Amsterdam presenteerde. Yeungis een Chinees-Amerikaanse filmmaakster en -programmeur en woont sinds 2001 in Amsterdam.

Thessaz en Olly Benfield zijn vrijwilligers bij CinemAsia

Na het festival in 2003 bleek dat er behoefte was aan een algemener filmprogramma voor mensen die uit Azië afkomstig zijn en in Nederland verblijven. Queer &  Asian werd zo omgedoopt tot CinemAsia, om Aziatische films voor een (Aziatisch) publiek te vertonen. De kern van de organisatie werd uitgebreid met vrijwilligers en  stagiaires. Tijdens de vijfde editie van het CinemAsia Filmfestival, dat van 4 tot 8 april 2012 wordt gehouden in De Balie aan het Leidseplein in Amsterdam. Het thema is ‘The Asian Way’’.

Meer informatie:
Chinees Nieuwjaar in Wijk C start met vuurwerk

Dada Wang verzorgt inrichting RASA bij nieuwjaarsfeest
Chinese knipkunst op viering Xin Nian

Zhu Xiaolong treedt op tijdens viering Chinees Nieuwjaar
http://www.cinemasia.nl | http://www.facebook.com/CinemAsiaAmsterdam

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress