China Festival Utrecht | opening 14 feb

viering Chinees Nieuwjaar 
14 februari | 13.30u – 17.00u | Jacobskerkhof en RASA Wereldculturencentrum

Op 14 februari start het China Festival Utrecht met de viering van het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Tijger. Het feest staat symbool voor een nieuw begin en hiermee wordt een oude traditie in Wijk C nieuw leven ingeblazen. Van oudsher werd het Chinees Nieuwjaar in Utrecht in Wijk C gevierd.

Het programma van zondag 14 februari (onder voorbehoud)

13.30u vuurwerk en leeuwendans op het Jacobskerkhof

14.15 – 17.00u
Divers programma in RASA Wereldculturencentrum:

Officiële opening door wethouder Marka Spit en een vertegenwoordiger van de Chinese gemeenschap

Vervolgens kunt u genieten van (o.a.):

Chinese Opera, Tai Chi, Chinese volksdans, muziek, diverse workshops en stands met oa een handpalmlezer en Chinese kalligrafie en als afsluiting traditionele Chinese hapjes en drankjes.

Locatie:
RASA Wereldculturencentrum
Pauwstraat 13a, Utrecht

Lantaarnfestival | 28 februari en 1 maart | Volksbuurtmuseum en Wijk C
De viering van het Chinees Nieuwjaar wordt afgesloten met het Lantaarnfestival op 1 maart. Het geloof is dat op de eerste volle maan van het nieuwe jaar de mens de geesten kan zien vliegen door de lucht. Daarom gaat men ’s nachts naar buiten om de geesten op te zoeken. Door in de straten zelfgemaakte lantaarns te ontsteken, begeleidt men de voorouders naar het hiernamaals.

Het Lantaarnfestival is, naast het Chinees Nieuwjaar en het Maanfeest, het derde belangrijkste Chinese feest. Een feest waarbij men aan de buren gelukwensen uitdeelt en gezamenlijk elkaars huizen versiert.

Op zondagmiddag 28 februari is er een workshop voor kinderen om zelf lampionnen te maken. Op maandagavond 1 maart is er een lampionnenoptocht, waar de kinderen, met hun zelfgemaakte lampionnen en hun ouders, door de wijk gaan lopen.

Workshop lampionnen maken door Buro Pao
datum en tijd: zondag 28 feb | 11.00-13.00u en 14.00-16.00u
Locatie: Volksbuurtmuseum Wijk C, Waterstraat 27, Utrecht
Prijs: 3,50 euro Leeftijd: 6-14 jaar
Aanmelden: info@chinafestivalutrecht.nl of 030-2383892

Lampionnenoptocht Wijk C
datum en tijd: maandag 1 maart | 19.00u
Start- en eindpunt: Volksbuurtmuseum Wijk C, Waterstraat 27, Utrecht


Achtergrond China Festival Utrecht

In 2010 is het 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. In Amsterdam en Rotterdam ontstaan heuse Chinatowns, de oude haven- en volkswijk Katendrecht in Rotterdam wordt zelfs de grootste Chinatown van Europa. In Utrecht vestigden de eerste Chinezen zich in een typische oude volkswijk: Wijk C. In tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam is er in Utrecht heel weinig bekend over die periode en over de Chinese migranten.

Kosmopolis Utrecht brengt daar verandering in. Een verborgen stukje Utrecht wordt op feestelijke wijze onthuld aan het grote publiek. Samen met Volksbuurtmuseum Wijk C en Stichting Lai Yin wordt Wijk C van 14 februari tot 22 september 2010 omgetoverd tot een heus Chinatown. China Festival Utrecht laat op kleurrijke wijze de vele gezichten en tradities van de Chinese gemeenschap in Utrecht zien. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar en het Lantaarnfeest, met tentoonstellingen, theater, muziek, eten en verhalen. Het festival wordt in september afgesloten met het traditionele Maanfeest.

Kijk voor actuele informatie en het programma op www.chinafestivalutrecht.nl

China Festival Utrecht is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Volksbuurtmuseum Wijk C, Stichting Lai Yin en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

China Festival Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds, ANWB Fonds,  KF Hein Fonds

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress