Boek en debat over volkscultuur in Nederland | 28 januari 2010

Volkscultuur is de verzamelterm voor al die gebruiken, tradities en rituelen uit het verleden die mensen wezenlijk vinden voor lokale, regionale en nationale identiteiten. Zo luidt de definitie van het Meertens Instituut dat onderzoek doet naar Nederlandse cultuur en taal. Voor Kosmopolis Rotterdam beperkt volkscultuur zich te veel op traditie, verleden en op een nationale begrenzing. Met culturele diversiteit als perspectief richt Kosmopolis Rotterdam de focus juist op nieuwe, hedendaagse cultuurvormen en op internationale en transculturele ontwikkelingen.

Volkscultuur is een zaak van gevestigden en nieuwkomers die ieder hun eigen tradities koesteren maar ook samen nieuwe vormen uitvinden, zo is te lezen in de bijdrage van Kosmopolis Rotterdam aan het boek. Migranten identificeren zich met lokale en regionale (volks)cultuur; ze onderhouden contacten met het land van herkomst en leggen internationale contacten met medemigranten uit dezelfde herkomstcultuur die zich in andere landen hebben gevestigd. Zo ontwikkelt Turkse cultuur zich op allerlei plaatsen waar Turkse gemeenschappen wonen: niet alleen in Turkije, maar ook in Berlijn en  Rotterdam.

Op 28 januari 2010 vindt naar aanleiding van het boek een debat over volkscultuur plaats. Uitgangspunt is dat volkscultuur mensen onderscheidt, maar hen ook met elkaar verbindt. Bovendien blijkt het vreemde soms niet zo ongewoon en tradities van vroeger niet zo oud. Want volkscultuur lijkt misschien statisch, maar kan verrassend dynamisch zijn. Hoe gaan culturele instellingen, beleidsmakers en politici hiermee om? Meer informatie over dit debat is te vinden op www.fondscultuurparticipatie.nl.

Splitsen of knopen? Over volkscultuur in Nederland is een uitgave van het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Mondriaan Stichting, Erfgoed Nederland, het Meertens Instituut en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur te verkrijgen in de boekhandel of te bestellen via www.naipublishers.nl. U kunt hier het artikel van Liane van der Linden lezen.

Debat over Volkscultuur

Datum en tijd:
28 januari 2010, 14.00uur

Locatie:
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam (Grote Zaal)

Meer informatie:
www.erfgoednederland.nl/evenementen  

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress