China Festival Utrecht | 14 feb – 22 sept

In 2010 is het 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. De eerste 500 Chinezen kwamen in 1911 Nederland binnen als stakingbrekers. De zeelieden werkten hard en waren goedkoper dan de Nederlanders. Zo ontstonden de eerste logementen voor en door Chinezen, maar ook theehuizen, kapsalons, speelhuizen, opiumkitten en toko’s. In Amsterdam en Rotterdam ontstaan heuse Chinatowns, de oude haven- en volkswijk Katendrecht in Rotterdam wordt zelfs de grootste Chinatown van Europa.

In Utrecht vestigden de eerste Chinezen zich in een typische oude volkswijk in het centrum van de stad: Wijk C. Ook hier ontstonden pensions, restaurants en waren er de bekende pindakoekenverkopers. In tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam is er in Utrecht heel weinig meer te zien of bekend over die periode en over de Chinese migranten.

Kosmopolis Utrecht brengt daar verandering in. Een verborgen stukje Utrecht wordt op feestelijke wijze onthuld aan het grote publiek. Samen met Volksbuurtmuseum Wijk C en Stichting Lai Yin wordt Wijk C van 14 februari tot 22 september 2010 omgetoverd tot een heus Chinatown.

China Festival Utrecht laat op kleurrijke wijze de vele gezichten en tradities van de Chinese gemeenschap in Utrecht zien. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar en het Lantaarnfeest, met tentoonstellingen, theater, muziek, eten en verhalen. Het festival wordt in september afgesloten met het traditionele Maanfeest.

Kijk voor actuele informatie en het programma op http://www.chinafestivalutrecht.nl/
Meld u hier aan om op de hoogte te blijven.

We zijn nog op zoek naar vrijwilligers voor het festival! Heb je interesse, stuur dan een mail aan b.saktoe@kosmopolisutrecht.nl.

China Festival Utrecht is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Volksbuurtmuseum Wijk C, Stichting Lai Yin en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

China Festival Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds,  ANWB Fonds,  KF Hein Fonds.


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress