RifTour Utrecht van start in Vleuterweide

Een reizende tentoonstelling door Marokko en Nederland
De RifTourbus is gevuld met herinneringen aan veertig jaar migratie: succesverhalen en avonturen verteld door gastarbeiders die terugblikken op hun eerste jaren in Nederland. Indrukwekkende oude foto’s van de eerste Marokkaanse voetbalclubs en hun wedstrijden, weemoedige liedjes over het gemis van huis en haard, verbleekte diploma’s van fabrieksarbeiders, pijnlijke herinneringen, hoop, heimwee en veel avontuur. De bus reisde in de zomer van 2009 door Noord-Marokko en trok daar ruim 9.000 bezoekers.

Kijk en luister hier naar de radio- en tv-reportages die RTV Utrecht in Vleuterweide gemaakt heeft.

Een paar reacties uit het gastenboek:

"Leuk dat jullie hier zijn! Volgens mij weten veel leerlingen niet wat de Marokkaanse geschiedenis in Nederland inhoudt! Erg leuk! Groetjes"

"Na dit bezoek aan RifTour heb ik meer respect voor alle gastarbeiders. Met name voor mijn vader die in de jaren ’60 naar Nederland kwam. Hij liet zijn vrouw, kinderen en familie en vrienden achter. Ik voel nu hoe moeilijk dat was. Ik weet nu ook hoe moeilijk en zwaar het voor hun was om hier in Nederland onder slechte omstandigheden te werken en te wonen. Ik denk dat alles wat ik hier gezien heb alleen maar een druppel van de zee is, maar dat is wel erkenning voor deze gastarbeiders die zwaar werk verricht hebben om de economie van Nederland op peil te houden. Respect!!! Dank u!"

"Ik vind het leuk dat ik aan mijn vriendinnen kan laten zien waar mijn familie vandaan komt"

Tijdens de tentoonstelling zijn er optredens van ud-speler en componis Karim Eharruyen, en rapper Bay-G. Zij zijn tevens de gastheren van RifTour Utrecht.


Agenda RifTour Utrecht 2010:

Datum: zondag 20 juni (14.00u-18.00u)
Event: ARKfestival, Kanaleneiland
Locatie: aan het water bij de Rooseveltlaan, ter hoogte van Cultuurhuis Kanaleneiland aan de Peltlaan.
Zie ook: www.arkfestival.nl

Datum: vrijdag 25 (10.00u-17.00u) en zaterdag 26 juni (12.00u-19.00u)
Event: Lombok Molenpark
Locatie: parkeerplaats van J.P. Coenstraat 10 (t.h.v. Molenpark Lombok)

Datum: zondag 27 juni (13.00u-21.30u)
Event: Wereldfeest Zuilen
Locatie: Julianapark, Amsterdamsestraatweg, Zuilen
Zie ook: www.wereldfeestutrecht.nl

De RifTour stond al in:
Datum: woensdag 16 (12.00u-20.00u) en donderdag 17 juni (10.00u-16.00u)
Event: Marokkaans festival Vleuterweide
Locatie: Cultuurcampus Vleuterweide, Leidsche Rijn

RifTour Utrecht wordt gepresenteerd door Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Vrede van Utrecht / Kunst in mijn Buurt en de lokale partners Bibliotheek Utrecht, Portes, Cultuurhuis Kanaleneiland, Cultureel Netwerk de Ster, Parkschool Utrecht en Explorama.

RifTour is een project van het Museon in Den Haag, het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten in Amsterdam en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders in Utrecht.

RifTour wordt mede mogelijk gemaakt door: VSBfonds, Stichting DOEN, Mondriaanstichting, de Gemeente Den Haag en de Nederlandse ambassade in Marokko.

Kijk voor meer informatie op: www.kosmopolisutrecht.nl / www.riftour.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress