Bekeren tot de islam

Blogreeks als aanvulling op de tentoonstelling Vrouwen voor het Voetlicht in Museum Catharijneconvent. Vrouwen en religie, een thema waar altijd meer over gezegd kan worden. Deze blogreeks zal niet enkel thema’s aanhalen die niet zijn terug te vinden in de tentoonstelling, maar zal de tentoonstelling bespreken en er op reflecteren.

Blog nummer 6 (Vrouwen in de islam)

Door Hayk Vervoort, student Master Religiewetenschappen en stagiair bij Kosmopolis Utrecht.

Vrouwelijke bekeerlingen tot de islam

Een zeer voor de hand liggende toevoeging op de tentoonstelling Vrouwen voor het Voetlicht is het wel, om te schrijven over vrouwen in de islam. Museum Catharijneconvent belicht natuurlijk alleen vrouwen binnen de christelijke kerk, terwijl in Nederland de discussie rondom vrouwen in de islam de laatste jaren de meeste stof heeft doen opwaaien, als het gaat om de positie van vrouwen binnen het geloof. Ik heb niet al te veel ruimte, daarom ga ik in op een specifiek onderwerp dat in de algemene discussies niet heel regelmatig terugkomt maar in deze context toch wel interessant is.

Per jaar bekeren zo’n 500 Nederlanders tot de islam, voornamelijk vrouwen. Het eerste waar ik dan aan denk, is de bekering van vrouwen die een huwelijk aangaan met een islamitische man. In die zin gaat het om een overweging ten behoeve van een bepaald ideaal; het huwelijk. Documentairemaakster Janina Pigaht laat in haar film Delfts Blauw meets Hijab (2010) zien dat er ook vrouwen zijn die zich vrijwel helemaal ‘vanuit zichzelf’, dus niet uit huwelijksoverwegingen, bekeren tot de islam. Zij bekeren om deel uit te maken van de islamitische religie en traditie, daar kiezen zij voor.

Met betrekking tot discussies rondom de positie van vrouwen in de islam kan dit thema interessante perspectieven bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld de welbekende stemmen die de hoofddoek bestempelen als een symbool van onderdrukking. Het feit dat er Nederlanders zijn die vrijwillig er voor kiezen moslim te worden en om een hoofddoek te gaan dragen, zet vraagtekens bij dat idee.

Daarnaast zet het zogenaamde ‘islamdebat’  islamitische waarden tegenover Nederlandse identiteit, en in de discussies worden de twee vaak als onverenigbaar gezien. De bekering van een Nederlander tot de islam gaat geheel tegen dit idee in, en dwingt ons tot meer kritisch en relativerend in de discussie te staan. Daarom is Delfts Blauw meets Hijab erg interessant en relevant, kortom; zeer de moeite waard. Bekijk hem via onderstaande link.

# Delfts Blauw Meets Hijab op Holland Doc

Blog 7: maandag 24 september

Zie ook:
# ‘Vrouwen voor het voetlicht’ op de website van Museum Catharijneconvent
# Facebook Kosmopolis Utrecht

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress