Beeldend kunstenaar Marcel Pinas in Overvecht | 28 aug – 28 sept

Pinas hanteert traditionele gebruiken van de Marrron-cultuur uit zijn geboortestreek en tekens afkomstig uit het Afaka-schrift als symbolen voor zijn beeldtaal. Door zijn kunst laat hij de toeschouwer kennis maken met de Marron (naar het Surinaamse oerwoud gevluchte slaven) en het slavernijverleden. Vorig jaar opende Pinas in Moengo zowel een museum voor moderne kunst als zijn Tempe Art Studio waar kinderen dagelijks kunnen tekenen, schilderen, dansen of muziek maken. Hij bouwde al in binnen- en buitenland grote moderne kunstinstallaties die alle de boodschap bevatten: Behoud de cultuur!

Kosmopolis Utrecht verwelkomt Pinas op zaterdag 8 september om 14.00 uur in de wijk Overvecht met een muzikaal programma met o.a. zangeres Denise Jannah en Surinaamse Close Harmony van Jaden in de arena van station Overvecht. Dat gebeurt aansluitend op het seizoenconcert van Sambacaxi(Braziliaanse klanken) en het Utrechts Gemeentekoor. Op woensdag 31 oktober wordt een finissage (feestelijk afsluiting) gehouden bij de kunstwerken.

Installatie en workshops
Op de Einsteindreef bij het grote winkelcentrum in Overvecht plaatst Pinas een installatie met tekens uit het Afaka-schrift. Op Overvechtse scholen legt hij tijdens workshops een verband tussen slavernij en huidige vormen van uitbuiting. Pinas gaat met de kinderen op zoek naar hun eigenwaarde en trots en wil ze nieuwsgierig maken naar hun eigen afkomst. Hij begint met deze workshops op 4 september op het Trajectum college. Eind september vindt er een presentatie plaats van de workshops van de scholieren.

Pinas start begin september in Galerie SANAA aan het Jansdam met het werken aan een nieuwe installatie van totems en flessen. Daar houdt  de kunstenaar op zondag 2 september een artist talk en op zondag 9 september wordt in Galerie SANAA zijn solo-expositie geopend. Op 13 september houdt Pinas ’s avonds een artist talk in Das Spectrum aan de Montalbaendreef 2 in Overvecht.

Kosmopolis Utrecht heeft Marcel Pinas als artist in residence uitgenodigd in het kader van de herdenking en viering van de 150e verjaardag van de afschaffing van de slavernij.

Samenwerkingspartners bij dit project zijn: HIK ontwerpers, Pouwerschool, Trajectum college, De Schakel, De Brede School en Galerie SANAA.  Met dank aan gemeente Utrecht.

Praat mee over Marcel Pinas
op Twitter via #Kosmo030 en #Pinas030

Meer informatie:
Website van Marcel Pinas
Artikel in NRC (28 juni 2012)

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Een selectie uit de media-aandacht voor Marcel Pinas.
ex-Ponto Magazine meldt de komst van Pinas (agenda, 24 augustus 2012)
Info-Utrecht: Pinas komt werken in Utrecht (24 augustus 2012)
StarNieuws (Suriname): Marcel Pinas maand in Utrecht (30 augustus 2012)
Radioverslag: FunX bezocht workshop Marcel Pinas (7 september 2012)
Reportage Waterkant.net Onthaal in Overvecht (9 september 2012)
Reportage RTV Utrecht – U in de wijk Overvecht (18 september 2012)
Obsession Magazine (Sur) plaatst bericht Dichtbij.nl (20 september 2012)
Beeldverslag van komst leerlingen uit verre Veendam (24 september 2012)
De Ware Tijd (Sur) bericht over sierradenlijn Pinas (1 oktober 2012)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress