Womenspeak #20: Dubbellezing Petronella Moens | 26 augustus

moens_376

Petronella Moens

Moens (1762-1843) maakt deel uit van de tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht die nog tot  en met 7 oktober 2012 in Museum Catharijneconvent te zien is. Zij was een politiek geëngageerd schrijfster en protesteerde in geschriften tegen de slavenhandel die destijds ‘floreerde’ met volledige steun van de Nederlandse overheid. Moens was als kind nagenoeg blind geworden en kreeg bekendheid door haar christelijke gedichten, toneelstukken en romans. Zij woonde een groot deel van haar leven in Utrecht. Tegen het einde van de 18e eeuw ontstonden in Groot-Brittannië de eerste aanklachten tegen de uitwassen van het hardvochtige slavernijstelsel.

Moens was een voorstandster van actief en passief kiesrecht voor vrouwen en protesteerde tegen slavernij. In 1798 publiceerde ze een gedicht over het afschaffen van de slavenhandel ‘Bij het afschaffen van den slaavenhandel door de Fransche Natie’.  Pas decennia na de dood van Moens in 1843 werd haar kritische insteek in Nederland omgezet in acties van door vrouwen geïnitieerde antislavernijbewegingen, zoals het ‘Amsterdamse Dames-Comité ter bevordering van de Evangelie-verkondiging en de Afschaffing der Slavernij in Suriname’. Die groepering begon in 1855 geld in te zamelen om slaven vrij te kunnen kopen. Als een van de laatste koloniale mogendheden schafte Nederland in 1863 de slavernij af. Hierdoor kregen circa 40.000 (Afrikaanse) slaven in Suriname en op de Nederlandse Antillen hun vrijheid.

Vooraf aan de dubbellezing kan in Museum Catharijneconvent de lopende tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht worden bekeken en na de lezing is het mogelijk een stadswandeling te maken met als thema Sporen van de Slavernij in Utrecht.

Womenspeak #20 – Dubbellezing Petronella Moens
Datum
: zondagmiddag 26 augustus 2012
Inloop: vanaf 14:30 uur
Tijd: 15:00 – 16:30 uur
Locatie: Museum Catharijneconvent, in de foyer van Auditorium
Adres: Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht.
Toegang: Gratis (voor het museum is wel een entreebewijs nodig)
Reserveren via info@catharijneconvent.nl of 030 – 231 38 35.
Twitter mee via #womenspeak

Programma 26 augustus:
14.00 rondleiding tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht 
15.00 koffie en thee in de foyer van Auditorium Museum Catharijneconvent
15.10 lezing Ans VeltmanVerlichting aan de Oudegracht, Petronella Moens in Utrecht
15.45 lezing Esther CaptainMoens’ visie op slavernij
16.15 discussie en afsluiting
Opgave via info@catharijneconvent.nl of 030- 231 38 35. Het programma is gratis, wel dient u een entreebewijs te kopen voor het museum.

Lees ook:
Drie vragen aan schrijfster Petronella Moens 
Presentatie wandelgids Sporen van de Slavernij
Keti Koti: afschaffing slavernij herdenken en vieren

De museumcollectie en bibliotheek van Museum Catharijneconvent is te raadplegen via haar website. Ook is er meer informatie over de t/m 7 oktober verlengde tentoonstelling Vrouwen voor het voetlicht

Womenspeak is een project van Kosmopolis Utrecht en Centre for the Humanities (UU).

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress