Avond van de Nationale Identiteit

Pauline Meurs, lid van de WRR en één van de auteurs van het rapport vatte het rapport samen. Sinds de presentatie van het rapport regent het kritiek. Zo wordt beweerd dat de WRR de Nederlandse identiteit ontkent. Echter, in het rapport wordt gesteld dat identiteiten in ontwikkeling zijn en dat om die reden niet gesproken kan worden van een vastgelegde en onveranderlijke Nederlandse identiteit.

Mat Herben, oud-kamerlid van de LPF, gaf direct daarna zijn reactie op het rapport. Hij vond dat de WRR in het rapport geen aandacht had moeten besteden aan het verhaal van dubbele nationaliteiten. Hij verlangt niet van anderen om hun dubbele nationaliteit in te leveren maar vindt dat als je kiest voor de Nederlandse nationaliteit je je ook moet gedragen naar de rechten en plichten van dat land. De problemen zijn volgens hem voornamelijk begonnen doordat etnische groeperingen de autochtonen uitsluiten.
De kern van het rapport kan hij wel onderschrijven. De identificatie met Nederland moet versterkt worden via de ‘werkende weg’ en een bewuste keuze van Nederland als rechtsorde. Wat mensen zelf vinden van hun identiteit is een privé zaak. Wat hem betreft is er geen sprake van het ontnemen van identiteit, daar is volgens hem teveel nadruk op gelegd in het rapport.

Wim Manuhutu, directeur van het Moluks Historisch Museum, vertelde dat hij zich lange tijd niet ‘gewild’ voelde in Nederland. Mensen wilden bijvoorbeeld niet naast hem zitten in de tram. Manuhutu beargumenteerde dat we van de geschiedenis moeten leren. Geschiedenis kan namelijk indirect tot integratie leiden. In zijn ogen onderschatten mensen de bijdrage die cultuurhistorische instellingen kunnen leveren aan het integratievraagstuk. Ongemakkelijke situaties met minderheden in het verleden hoeven niet nogmaals in het heden plaats te vinden. Manuhutu benadrukt dat de Nederlandse identiteit iets heel persoonlijks is.

Tijdens de avond waren er sketches van theatergroep De Varkensfabriek. Op een groot scherm waren alternatieven op de Nederlandse vlag te zien, ontworpen door jonge vormgevers van de Design Academy in Eindhoven. Diverse sprekers gaven hun visie op de Nederlandse identiteit. Klik hier voor de uitgeschreven gesproken column van theatermaakster Soula Notos.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress