Antifeminisme

Blogreeks als aanvulling op de tentoonstelling Vrouwen voor het Voetlicht in museum Catharijneconvent. Vrouwen en religie, een thema waar altijd meer over gezegd kan worden. Deze blogreeks zal niet enkel thema’s aanhalen die niet zijn terug te vinden in de tentoonstelling, maar zal de tentoonstelling bespreken en er op reflecteren.
– Blog nummer 2 (Antifeminisme)

Door Hayk Vervoort, student Master Religiewetenschappen en stagiair bij Kosmopolis Utrecht.

Vrouwen in evangelische en pinksterkerken
Museum Catharijneconvent gaat uit van de gelijkwaardigheid van man en vrouw in de christelijke kerk. Maar wat dan te denken van vrouwen in bepaalde christelijke groepen die bewust kiezen voor een aan mannen ondergeschikte positie?

Met ‘bepaalde christelijke groepen’ bedoel ik evangelische en pinksterkerken. Vaak worden deze kerken gekenmerkt door opvattingen over man-vrouwverhoudingen die niet echt meer ‘van deze tijd’ zijn, of in ieder geval controversieel zijn. Deze stromingen komen in de tentoonstelling weinig aan bod, ze zijn ook niet zo wijdverbreid in Nederland aanwezig. Wereldwijd echter vormen de pinksterkerken (ook wel: pentecostale kerken/pentecostalisme) na het katholicisme de grootste tak van het christendom.

Vrouwen in een pinksterkerk

Veel vrouwen uit deze hoek van het protestantisme verwerpen feminisme en schikken zich vrijwillig in een gedachtegoed van vrouwelijke onderwerping aan mannelijke autoriteit. Dit wordt ook wel antifeminisme genoemd. Het geloof in een uniek doel dat God voor iedereen heeft kan bijvoorbeeld leiden tot het idee dat vrouwen en mannen verschillende posities moeten hebben in het ‘aardse leven’.

Er wordt gezegd dat de huidige populariteit van deze conservatief te noemen kerken te wijten is aan toenemende behoefte aan duidelijke, strakke structuur in deze tijd van een afschrikwekkende hoeveelheid mogelijkheden.

Met betrekking tot de tentoonstelling is dit interessant omdat deze keuze van vrouwen in evangelische- en pinksterkerken eigenlijk tegenover de positie van de tentoonstelling in museum Catharijneconvent staat. Het boek dat naar aanleiding van de tentoonstelling is gepubliceerd (Vrouwen voor het Voetlicht) stelt dat we als mensen van de eenentwintigste eeuw eigenlijk niet anders kunnen kijken dan door de bril van de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Dat vraag ik me af, wanneer ik kijk naar de belangrijke positie die evangelische en pinksterkerken in het hedendaagse christendom innemen.

Blog 3: maandag 30 juli

Zie ook:

# ‘Vrouwen voor het voetlicht’ op de website van Museum Catharijneconvent
# Facebook Kosmopolis Utrecht

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress