Kosmopolis Conferentie; Internationale inspiratie over kunst in de grote stad | 11 oktober

De helft van de wereldbevolking leeft in steden. Daar is dan ook een toenemende variëteit aan woonvormen, activiteiten en culturen te vinden. Er zijn meer mensen die steeds meer van elkaar verschillen in levenslopen en levensstijlen. Bewoners en organisaties hebben (digitale) netwerken over de gehele wereld. Er ontstaan nieuwe mondiale migratiepatronen, waarbij migranten niet meer ergens blijven, maar vooral mobiel zijn.

Buurten worden ‘gelaagd’, en dit gebeurt soms zelfs letterlijk: “een Turkse winkel op de begane grond, een Russisch echtpaar op de eerste verdieping, een Afrikaanse predikant en een nieuwkomer uit Mongolië, werkend in een Chinees restaurant, in kleine studio’s op de tweede verdieping.” (Jan Blommaert, 2011). Migranten verschillen niet slechts in etnische identiteit, er zijn verschillen in juridische status (asielzoeker, werkmigrant of staatsburger), men verblijft kort (een week) of langer, er zijn verschillen in opleiding, redenen voor vestiging, economische status en religie. Wetenschappers zoeken naar nieuwe modellen die rekening houden met deze complexe situatie: heel veel verschillende migranten met verschillende ervaringen, achtergronden en toekomsten. Zo spreekt Vertovec van superdiversiteit.

In de conferentie wordt onder meer gesproken over de consequenties van de veranderende metropool voor cultuurinstellingen en de kunstpraktijk. Wat is de rol van kunstenaars, cultuurmakers en – instellingen in die complexe en mobiele stad? Koppelingen tussen theorie en kunstpraktijken uit Groot Brittannië, het Ruhrgebied, België evenals Nederland bieden inspirerende inzichten.

De conferentie komt tot stand in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit, Universiteit Amsterdam, en Imagine IC.

Dinsdag 11 oktober, 9.30 -17.00 uur
LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress