9 december: Frantz Fanon en het antikolonialisme, film en gesprek

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Aanvang: 19:30
Toegangsprijs: 7,75 euro
Reserveren bij het Filmhuis: 070 365 60 30

In samenwerking met platform Eutopia organiseert Kosmopolis Den Haag een avond over de antikolonialist Frantz Fanon.

Namen van intellectuelen als Edward Said of Frantz Fanon hebben een bekende klank, maar wie weet nog precies wat hun boodschap en inspiratie zijn? Over hun ideeën zijn boekenkasten volgeschreven, maar in het internettijdperk hebben weinigen tijd en zin om zulke beschouwingen opnieuw te bezien. Het wordt tijd deze twintigste-eeuwse denkers opnieuw te bespreken, analyseren en te heroverwegen hoe hun ideeën ons in deze verwarrende tijden kunnen inspireren.

Isaac Julien maakte de film Frantz Fanon: Black skin, White mask. De documentaire gaat over het leven en werk van Frantz Fanon, de antikoloniale auteur van The Wretched of the Earth. Het is een amalgaam van interviews, dramatische reconstructie en archiefmateriaal. Centraal staat Fanons leven als psychiater in Algerije ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog met Frankrijk. Het inzicht dat de film geeft over de psychische tol van geweld zijn onveranderd relevant.

Na de vertoning van de film Frantz Fanon: Black skin, White mask gaat Erwin Jans samen met het publiek in gesprek over de huidige betekenis van Fanon voor het Westen en haar koloniale verleden.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress