28 mei: De vergeten migrant

“Dé Nederlander bestaat niet”, zei Prinses Máxima. Daarom organiseren Kosmopolis Den Haag en Kosmopolis Utrecht in samenwerking met het Tong Tong Festival en het Moluks Historisch Museum een discussie waarin het Nederlanderschap opnieuw gedefinieerd gaat worden.
Nu aan de hand van het integratieproces van de Indische Nederlander en zijn collegamigranten, de Surinamer, de Molukker, de Antilliaan en de Marokkaan. Wat maakt je wel of juist niet Nederlands?

Gespreksleider Ruben Severina gaat de discussie aan met Adriaan van Dis, Rocky Tuhuteru, Monique Doppert, Salima Belhaj, Tanja Jadnanansing en het publiek over de vraag of de geschiedenis van de postkoloniale Nederlander een zinvolle bijdrage kan leveren aan de discussie over integratie en het Nederlanderschap.

In de huidige debatten over integratie worden Indische Nederlanders zelden genoemd, terwijl zij de eerste postkoloniale migranten waren die Nederland rijk bevolkten. Is de Indische Nederlander zo goed geïntegreerd dat hij het stempel ‘allochtoon’ of ‘migrant’ niet meer toebedeeld krijgt? Of is dit slechts schijn en valt er lering te trekken uit het integratieproces van de Indische Nederlander? Is Nederland de postkoloniale migrant gunstiger gezind geweest dan andere migrantengroepen?

Datum: 28 mei
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Bibit Theater in de Pasar Malam Besar, Malieveld, Den Haag.

Het programma is gratis toegankelijk voor bezoekers van de Pasar Malam Besar.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress