Womenspeak! 5 op 30 sept Migrantenvrouwen: de nieuwe globalisten

Migrantenvrouwen zijn de nieuwe globalisten. Met deze stevige stelling leidt Fenna Ulichki deze WomenSpeak! vanavond in. Met deze stelling wil zij los komen van het verstarde emancipatiedebat. Vrouwenrechten zijn in Nederland volgens Ulichki de laatste jaren teruggebracht tot een welles-nietes discussie over de tolerantie van de Islam ten aanzien van vrouwen. Vanuit de Nederlandse samenleving worden de emancipatie van vrouwen en vrouwenrechten gezien als een voltooid proces. Wat nog moet emanciperen is een restgroep die niet meegaat door hun religie en cultuur. De ervaringen en leefwerelden van veel migrantenvrouwen laten echter een hele andere wereld zien. De andere wereld van vrouwen waar politici en publieke opinie geen vat op hebben.

Vanavond gaan we hierover in gesprek met deze vrouwen met een dubbele betrokkenheid met Nederland en het land van herkomst. Wie zijn zij, in welke organisaties zijn ze actief? Versterkt deze dubbele binding actief burgerschap? Waarom komen migranten dan zo zelden in het nieuws als actief burger?

Deze vijfde aflevering vindt plaats in het kader van ‘Themaweek Democratie in Debat’ zie www.democratie-in-debat.nl

Met o.a.: een inleiding van Fenna Ulichki, Groen Links Amsterdam; Joke van der Zwaard, auteur van “Gelukzoekers. Vrouwelijke huwelijksmigranten in Nederland”; vanuit verschillende migrantenzelforganisaties komen Fatumo Farah (Hirda) en Stephanie Mbanzendore (Burundian Women for Peace and Development). Gespreksleider: Kirsten van den Hul. Optreden van Izaline Calister.

WomenSpeak! is een project van Basis voor Actuele Kunst (Utrecht), het Graduate Gender Programme en het Center for Humanities van de Universiteit Utrecht, Kosmopolis Utrecht en TUMULT

Partners: Women Inc en Lover.

Mede mogelijk gemaakt door Mama Cash, het Oranjefonds, NCDO en FDO

Klik hier voor de flyer. Voor meer informatie zie ook www.womenspeak.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress