Viering vijf jaar Kosmopolis Utrecht | 25 november

Tijdens de GPS-route Sporen van Slavernij worden in de Utrechtse binnenstad vaak goed verstopte details zichtbaar van de slavenhandel  -vooral bekend van de West-Indische Compagnie (WIC)- en de rijkdom in geld en nieuwe producten die voorkwam uit deze handel. Burgers van Utrecht kunnen de digitale gids (een app) gratis downloaden op hun smartphone. Tijdens een wandeling kan iedereen de onzichtbare verhalen van de eigen stad gaan verkennen. De app is op www.sporenvanslavernijutrecht.nl  te vinden.    

Luister hier naar een voorbeeld van de wandelroute voorgelezen door Denise Jannah.

Kijk voor routekaart op ons blog

De kracht van Kosmopolis Utrecht wordt onder meer met deze GPS-route zichtbaar door met een eigen methodiek de stad als podium te gebruiken. Door onze activiteiten zijn de burgers van Utrecht de afgelopen vijf jaar meer komen te weten over de culturen, verhalen en de geschiedenis van de stad. Met onze programma’s hebben we de contacten tussen verschillende groepen in de stad weten te uit te breiden en inhoudelijke samenwerking binnen het culturele veld weten te realiseren. De vijf jaren kenmerken zich tevens door een groeiend aantal samenwerkingspartners. Het betreft een brede waaier van instellingen in de culturele sector, individuele kunstenaars, ondernemers, maatschappelijke organisaties, universiteiten, onderzoeksburo’s, educatieve instellingen en bedrijven.

Met programma’s als China Festival Utrecht, Maluku Mokro Connexion en Linken Leggen Lombok heeft Kosmopolis Utrecht kennis over de gedeelde geschiedenis van de inwoners van Utrecht zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Bijzondere programma’s die zonder de samenwerkingen met een tal van partners niet tot stand hadden kunnen komen

In april 2012 zal het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) een (uitgebreide) GPS-route Sporen van Slavernij  in papieren vorm laten verschijnen. Het is een opmaat naar 2013, het jaar dat in het teken staat van de 150ste jaardag van de afschaffing van de slavernij en tevens de 300ste verjaardag van Vrede van Utrecht.

In de toekomst willen we graag verder werken als een inspirerende samenwerkingspartner en als een versterking voor het culturele veld. Immers, Kosmopolis Utrecht brengt kleur in de stad.

Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) | Winkel van Sinkel | www.sporenvanslavernijutrecht.nl

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress