Alledaagse diversiteit vs. nationaal beleid; verslag Conferentie Super-Diversity

Michael Keith (COMPAS, Oxford Universiteit) laat zien dat het nationale niveau en het straatniveau niet altijd met elkaar in overeenstemming zijn. Mensen in het Verenigd Koninkrijk noemen migratie als een grote zorg, terwijl ze het in hun eigen buurt meestal redelijk goed vinden gaan. Op straatniveau raken verschillende groepen en sferen gemengd. Bij de moskee of een winkel ontstaan debatten en vormen mensen overeenstemming over wat er gebeurt. ‘These are alternative public spheres.’

Ook Garbi Schmidt (universiteit van Roskilde) onderscheidt verschillende (politieke) niveaus; het nationale niveau, het stadsniveau, het buurtniveau en het straatniveau. In het politieke taalgebruik op het nationale niveau wordt zelden gepraat over multiculturaliteit, en als het gebeurt, dan is het meestal negatief. ‘There is no recognition of Denmark as a diverse country.’ Van links tot rechts is er overeenstemming: ‘Denmark as small, and migrants as a threat from the outside.’

Op stadsniveau is de manier van kijken vaak anders. Kopenhagen streeft er bijvoorbeeld naar in 2015 ‘the best integrated metropolitan city’ van Europa te zijn. De stad heeft een inclusief beleid,  viert bijvoorbeeld verschillende culturele feestdagen gezamenlijk, en tijdens international day zijn eten, dans en kunst uit de hele wereld te zien. Maar interculturele ontmoetingen zijn niet alleen gezellig. Schmidt heeft onderzoek gedaan in Norrebo, een van de meest gemengde buurten van Kopenhagen. Ze vertelt hoe hier steeds wordt onderhandeld over de publieke ruimte, bijvoorbeeld voor sociale, en religieuze en creatieve manifestaties.

De lokale realiteit is daarmee dynamischer en diffuser dan de nationale beeldvorming vaak wil doen geloven. In alledaagse interacties in wijken en buurten ontwikkelen stadsbewoners voortdurend gezamenlijk omgangsvormen. De derde spreker, Phil Wood, ziet daarbij een belangrijke rol voor kunstenaars; om interactie te stimuleren en met interventies mensen te laten nadenken over hoe dingen en mensen georganiseerd of verdeeld zijn. Tijdens het middagprogramma van de conferentie laten verschillende kunstenaars en instellingen zien hoe zij die rol invullen.

Er is van de conferentie een verslag gemaakt door Vera Hakket en Dineke Stam. Dit is samen met de presentaties van diverse sprekers zoals Phil Wood (Comedia) en Paula dos Santos (Reinwardt Academy) gebundeld in een reader. Deze reader is binnenkort hier te vinden.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress