Het is nog mogelijk om de conferentie bij te wonen (klik hier). Tijdens de conferentie op dinsdag 11 oktober zijn er twee werksessies. Eén daarvan gaat over Erfgoed van de Toekomst en wordt ingeleid door prof. Yudhishthir Raj Isar. In zijn bijdrage, Urban diversity and ‘heritage’: unsettled discourses gaat hij in op de vragen die in de erfgoedsector spelen als gevolg van de groeiende grootstedelijke diversiteit. Welke rol kunnen culturele instellingen spelen in het verzamelen, ontwikkelen en tentoonstellen van het erfgoed van individuen en culturele gemeenschappen ? Hoe ziet de erfgoedpresentatie van de toekomst eruit ?
Na de inleiding van Raj Isar wordt naar aanleiding van voorbeelden gekeken naar nieuwe vormen van erfgoedontwikkeling. Diverse internationale sprekers komen aan bod. Nancy Jouwe (directeur Kosmopolis Utrecht) vertelt aan de hand van voorbeelden uit eigen huis (o.a. Linken Leggen Lombok, China Festival Utrecht) hoe belangrijk bij erfgoedprojecten het werkproces is, inclusief samenwerking met lokale gemeenschappen. De voorbeelden maken duidelijk dat erfgoed in de huidige grootstedelijke omgeving tegelijkertijd gedeeld, onbekend, betwist en ‘hot’ kan zijn.
M’hamed El Ouali, studeerde sociaal werk aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Hij vertelt over zijn motivatie om met erfgoed te werken op buurtniveau. Vervolgens reflecteert historica Norah Karrouche van Erasmus Universiteit Rotterdam op het verband tussen identificaties en erfgoedverhalen van Belgisch-Marokkaanse jongeren in zogeheten probleemwijken in o.a. Antwerpen.
Paula Dos Santos, managing director van het internationale Master’s Degree Programma aan de Reinwardt Academie te Amsterdam, presenteert het collectiebeleid van het Museu da Maré in Rio de Janeiro, het eerste Braziliaanse museum in een favela (krottenwijk). Museu da Maré ziet erfgoed als een dynamisch proces en heeft een undramatized relationship met erfgoed: het neemt iedere donatie van bewoners aan en betrekt hen bij het documenteren van hun objecten. Soms worden de objecten dan weer mee naar huis genomen.
Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC analyseert aan de hand van het multidisciplinaire project Chicks, Kicks & Glory de verschillende facetten, die het – materiële en immateriële – erfgoed in Nederland heeft. Daarnaast presenteert zij haar visie op toekomstige vormen van erfgoed en presentaties in een Nederlandse superdiverse context.
Tot slot leidt Riemer Knoop, lector cultureel erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten / Reinwardt Academie een gesprek met alle sprekers en het publiek. De werksessie over Kunst en Cultuur is net zo opgebouwd (zie hier voor het programma).
Het is nog mogelijk om de conferentie bij te wonen (klik hier).
Conferentie Super-Diversity in Dynamic Cities, nieuwe uitdagingen voor de cultuursector komt tot stand in samenwerking met het Lectoraat Cultural Diversity Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Imagine IC, Mondriaan Stichting en het Fonds BKVB en Fonds Cultuurparticipatie.
Super-Diversity in Dynamic Cities, nieuwe uitdagingen voor de cultuursector
Datum: dinsdag 11 oktober 2011
Plaats: Lantaren/Venster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam
Tijd: Inloop 8.45 uur
Conferentie ochtendsessie: 9.30 -13.00 uur
Lunch: 13.00 – 14.00 uur
Werksessies (Kunst en Cultuur of Erfgoed): 14.15 – 17.00 uur
Borrel: vanaf 17.00 uur
Toegang: € 20,00 en € 15,00 (studenten) (incl. lunch)
Informatie: Kosmopolis Rotterdam, Iebèl Vlieg, i.vlieg@kosmopolisrotterdam.nl, t 010 4177420