In 2013 herdenken we in Nederland dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft. De geschiedenis van de slavernij is voor veel Nederlanders niet geheel onbekend maar het fijne weten we er vaak niet van. En de stad Utrecht heeft eigenlijk vrij weinig affiniteit met het onderwerp, in tegenstelling tot steden als Amsterdam en Middelburg.
Om die reden organiseerde Kosmopolis Utrecht met diverse partners in 2011 en 2012 verschillende activiteiten om dat verhaal bekender te maken in Utrecht en daarbuiten.
Een van de activiteiten was Pinas in Utrecht: in september 2012 was de gerenommeerde kunstenaar Marcel Pinas te gast in de wijk Overvecht in Utrecht. Zijn kennis over het slavernijverleden heeft hij prachtig verwerkt in zijn kunstwerken en dit deelde hij in Overvecht met 700 scholieren. Pinas ging met ze in gesprek en zette ze aan het werk: gezamenlijk werkten zij binnen en buiten aan kunstobjecten. Zo maakte Pinas het slavernijverhaal toegankelijk voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar.
Een andere, nog steeds lopende activiteit, is de wandelroute Sporen van Slavernij Utrecht, gemaakt door Esther Captain m.m.v. Hans Visser, in co-productie met Kosmopolis Utrecht. Een wandelgids, app, en website zijn het resultaat. De volgende activiteit zou een kinderroute zijn. Helaas moesten we dit ‘on hold’ zetten omdat onze subsidie stopte.
Gelukkig heeft Maria Karg van MiRaKa Educatie zich hierdoor laten inspireren en in 2013 een lesbrief gemaakt met aanbod voor lessen aan kinderen van 10-12 jaar in Utrechtse scholen, gekoppeld aan het lopen van de wandelroute in Utrecht.
Voor informatie over boek en app zie: www.sporenvanslavernijutrecht.nl
Voor informatie over Maria Karg’s initiatief: www.slavernijeducatie.nl